DREŽNICA KOD MOSTARA
24

Završena ekshumacija: Ostaci žrtava masakra nad hrvatskim civilima u Grabovici nisu pronađeni

G. Š.
Završena je ekshumacija na lokalitetu Drežnice gdje se tragalo za posmrtnim ostacima tri žrtve iz proteklog rata, a prema informacijama koje je dobio Institut za nestale osobe BiH riječ je o žrtvama maskara u hercegovačkom selu Grabovica.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe Emza Fazlagić je za naš portal kazala da je potraga za posmrtnim ostacima žrtava iz proteklog rata počela jučer i završena danas bez ikakvog rezultata.

"Pretražen je teren uz željezničku stanicu u Drežnici, ali nažalost nisu pronađeni posmrtni ostaci“, kazala je Fazlagić za Klix.ba.

Iskopavanja su se radila po naredbi Suda BiH, a pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

U hercegovačkom selu Grabovica između Jablanice i Mostara stravičan zločin dogodio se 1993. godine, kad su pripadnici Armije RBiH na okrutan način ubili 33 civila hrvatske nacionalnosti.

Među žrtvama je bilo 17 žena i jedno dijete, a najmlađa žrtva ovog zločina koji se dogodio u noći sa 8. na 9. septembra 1993. godine, bila je Mladenka Zadro koja je, kada je ubijena u majčinu naručju, imala samo 4 godine, a najstarija žrtva bio je 87-godišnji Marko Marić.

Nakon 30 godina još se ništa ne zna o sudbini 17 osoba koje se i dalje vode nestalim.

Iz Udruženja hrvatskih stradalnika "Grabovica '93" su u više navrata pozivali sve nadležne službe da poduzmu potrebne aktivnosti kako bi se pronašli posmrtni ostaci, ali se u tri decenije nije potraga makla s mjesta.

Upozoravali su da se posmrtni ostaci ne mogu pronaći dok se ne kaže gdje su, navodeći kako je sigurno, da su sklonjeni, a dok se ne pronađu da porodice žrtva neće naći smiraj.