Ana Trišić-Babić
0

Pokretanje postupka zbog trošenja 12.000 KM

SRNA
Kabinet zamjenika ministra inostranih poslova BiH Ane Trišić-Babić pokrenuće pitanje neopravdanog trošenja sredstava zbog disciplinskog postupka, koji je BiH koštao oko 12.000 KM, a koji je pokrenula otpravnik poslova Ambasade BiH u Beogradu Amira Arifović-Harms protiv atašea za kulturu u toj ambasadi Nataše Vašalić.

Šef kabineta zamjenika ministra inostranih poslova BiH Željko Samardžija rekao je Srni da je nedopustivo da se u vrijeme ekonomske krize rasipaju sredstva BiH na plaćanje troškova navedenog postupka, a posebno zbog činjenice da se pokazao nepotrebnim.

Prema njegovim riječima, čekaće se konačan izvještaj nadležne Komisije Ministarstva inostranih poslova BiH /MIP/, nakon kojeg će biti  definisani konkretni koraci.

"Sigurno je da ćemo tražiti da se jasno razgraniči ko je dužan da plati troškove postupka. Nama je cilj bio da se situacija u Beogradu smiri i da ne bude disciplinskih mjera, a sada treba da se utvrdi ko je dužan da sve to plati", rekao je Samardžija.

Krajem prošle godine u Ambasadi BiH u Beogradu izbio je skandal kada je ataše za kulturu Nataša Vašalić optužila otpravnika  poslova Amiru Arifović-Harms za mobing, kao i da ju je nazvala "četnikušom".

MIP-a BiH je zbog toga poslao internu inspekciju u Beograd, koja je utvrdila da u ambasadi vlada izuzetno loša atmosfera.

Nakon odlaska inspekcije, Arifović-Harms podnijela je disciplinsku prijavu protiv Vašalićeve, optuživši je da je napala čistačicu u Ambasadi BiH u Beogradu. 
Petočlana komisija, koju je imenovala Agencija za državnu službu BiH, utvrdila je da je neosnovan disciplinski postupak, koji je protiv atašea za kulturu Ambasade BiH u Beogradu Nataše Vašalić pokrenula otpravnica poslova Amira Arifović-Harms. 

Arifović-Harms   postavljena je u Beograd kao kadar lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića i ministra inostranih poslova BiH Svena Alkalaja.