BiH
60

Počelo deminiranje 15.000 m2 prostora u industrijskoj zoni Rajlovac

Klix.ba
Nakon dugogodišnje pauze u procesu deminiranja, na području općine Novi Grad Sarajevo danas su počeli radovi na deminiranju u industrijskoj zoni Rajlovac u blizini kasarne.

Demineri organizacije Amphibija, u prisustvu predstavnika BH MAC-a i Civilne zaštite Općine Novi Grad, ušli su u prostor, odredili koordinate i započeli sa čišćenjem prvih kvadrata miniranog prostora. Općina je obezbjedila novčana sredstva i provela proceduru izbora izvođača radova.

Planirano je da se radovi vrše manuelnom metodom, odnosno korištenjem pipkalice i detektora. Obzirom na to da se minirani prostor nalazi u neposrednoj blizini kasarne Oružanih snaga BiH, privrednih subjekata, željezničke pruge i magistralnog puta M17, zbog čega će se vršiti povremene obustave saobraćaja, radove bi trebalo završiti u što kraćem roku.

Međutim, izvođači radova ističu da će ovom metodom za njihovo okončanje bit će potrebno šest mjeseci, ali ako se uvedu i druge metode kao što su mašinska priprema i korištenje pasa za otkrivanje eksplozivnih naprava, u tom slučaju posao bi mogao biti završen za mjesec.

"Danas smo ušli na jedan od dva lokaliteta koje ćemo očistiti od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. U ovom dijelu je neophodno očistiti prostor površine od oko 7.023 metra kvadratna, a na drugom oko 8. 000 metara kvadratnih. Sa ovom metodom radovi će biti usporeni, tako da bi nam bilo potrebno oko šest mjeseci da završimo posao, ali ako se uvedu kombinirane metode, kompletan projekat mogao bi biti završen za mjesec. To i vojska insistira, jer se rad kasarne ne može blokirati duži vremenski period. Ukoliko bi se radilo manuelnom metodom, radovi ne mogu biti završeni prije, što bi u tom slučaju u velikoj mjeri otežalo funkcionisanje kasarne i putne komunikacije“, pojašnjava operativac u deminerskoj organizaciji Amphibija Nail Hujić.

On je dodao da radove otežavaju i velike količine smeća, otpadnih voda, šiblja i drveća koje treba ukloniti prilikom čišćenja prostora.

"Bit će vrlo teško raditi ukoliko BH MAC ne odobri izvođenje radova kombiniranim metodama. Pošto je lokalitet pun smeća, šiblja i drveća, najbolja bi bila upotreba mašine kojom bi se uklonilo šiblje i drveće, a manuelnom metodom pripremili bi teren za pse koji su za to i namijenjeni. Uputili smo zahtjev za promjenu metode BH MAC-u i nadam se da će udovoljiti našem zahtjevu", ističe Hujić.

"U ovaj projekt iz općinskog budžeta izdvojeno je oko 50.000 KM. Očekujemo razumijevanje BH MAC-a u smislu da će odobriti da se posao radi kombiniranim metodama, koje omogućavaju lakši i brži rad i sa istom sigurnošću kako bi se ovaj teren, koji Općinu Novi Grad opterećuje od 1995. godine, konačno što prije očistio i dao na upotrebu stanovnicima ovog dijela općine“, riječi su Fahrudina Kazazića, v.d. pomoćnika općinskog načelnika za Civilnu zaštitu.