Poboljšanje sigurnosti
69

Počela gradnja alternativnog pristupnog puta sarajevskoj Osnovnoj školi "Aleksa Šantić"

B. R.
Gradnja alternativnog pristupnog puta OŠ "Aleksa Šantić" (Foto: Općina Novi Grad Sarajevo)
Gradnja alternativnog pristupnog puta OŠ "Aleksa Šantić" (Foto: Općina Novi Grad Sarajevo)
U sarajevskoj općini Novi Grad počela je gradnja novog pristupnog puta Osnovnoj školi "Aleksa Šantić", a kojim se želi poboljšati sigurnost učenika.

Kako su saopćili iz Općine Novi Grad, riječ o alternativnom pristupnom putu iz ulice Ramiza Salčina. Najavili su da će već od drugog polugodišta bit otvoren drugi prilaz školi iz ulice koja ima, kako je navedeno, bolje sigurnosne karakteristike.

"Navedeni radovi dio su mjera za poboljšanje sigurnosti učenika u saobraćaju, koje su definisane s roditeljima, nakon tragedije koja se početkom decembra prošle godine dogodila u blizini škole, a s ciljem rješavanja problema uskih prilaza školama i drugih nedostataka kojima su ugroženi dječiji životi na putu od kuće do škole i obrnuto", poručeno je.

Za rekonstrukciju prilaza osnovnim školama na području ove općine u budžetu za ovu godinu planirano je 400.000 KM.

"U narednom periodu radit će se izgradnja trotoara duž ulice Branislava Nušića, kao i izgradnja parkinga za uposlenike navedene škole te izmještanje niša za kontejnere sa pristupnog puta prema školi. Uporedo se radi projektna dokumentacija za modernizaciju, odnosno zamjenu svih rasvjetnih tijela novom LED rasvjetom u okolnim ulicama i dogradnju nove te će se u narednim danima pristupiti javnoj nabavci, kako bi se u ulicama u blizini škole zamijenila postojeća rasvjetna tijela jačom LED rasvjetom", obrazložili su.

U Općini Novi Grad su napomenuli da se provode aktivnosti na izradi projektne dokumentacije za saobraćajnu signalizaciju u blizini škola.

"Nakon izrade projektne dokumentacije i pribavljanja neophodnih saglasnosti od Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, moći će se izvršiti nabavka i ugradnja saobraćajne signalizacije", dodaju.  

S obzirom na to da su u većini slučajeva s obje strane prilaza školskim objektima kapije, garaže, pomoćne građevine, ograde itd., kako je istaknuto, predstoji dugoročan rad i na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, otkupu zemljišta i proširenju saobraćajnica kako bi se one dovele u uslove kakvi su predviđeni regulacionim planom i osigurali bolji i sigurniji uslovi kretanja učenika.