Valentin Inzko
0

Pitanje "Elektroprenosa BiH" mogu da riješe samo njegovi vlasnici

SRNA
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izrazio je uvjerenje da će se premijeri Republike Srpske i Federacije BiH Milorad Dodik i Mustafa Mujezinović ubrzo sastati i razgovarati o "Elektroprenosu BiH", jer su entiteti vlasnici ove kompanije.

Incko je rekao da pitanje "Elektroprenosa BiH" mogu da riješe samo njeni vlasnici, a ne on kao visoki predstavnik.

On smatra da nije donio nikakvu antidejtonsku odluku u slučaju  "Elektroprenosa BiH", već je, kako je rekao,  samo produžio mandat direktoru Dušanu Mijatoviću i na taj način sačuvati kontinuitet kompanije i Mijatovićevog mandata kako bi nakon toga bilo nađeno neko rješenje.

Incko je rekao novinarima u Banjaluci da produžavanje mandata Mijatoviću nije antisrpsko, niti je upereno protiv RS.

Kad je u pitanju "Elektroprenos BiH", naglasio je Inzko, nema promjene vlasništva i on i dalje ostaje kao što je bilo - 41 odsto u vlasništvu RS i 59 odsto u vlasništvu FBiH.

"Glavni osnov za rad `Elektroprenosa BiH` je neupitan i uspostavljen je na osnovu sporazuma dva entitetska premijera Dragana Mikerevića i Ahmeta Hadžipašića 2003. godine", podsjetio je Incko i dodao da je parlament BiH na osnovu sporazuma dvojice premijera usvojio zakon za koji su glasali i svi poslanici iz RS.

On je rekao da mu nisu jasni zaključci Vlade RS o napuštanju njenih predstavnika  iz "Elektroprenosa BiH" s obzirom da je RS prisutna u ovoj instituciji na čijem čelu je Srbin, Dušan Mijatović.
"Međunarodna zajednica je uložila stotine miliona evra u obnovu i modernizaciju  elektroenergetske strukture u BiH i imamo pravo na mišljenje, ali je i nama jasno da postoji Elektroprivrede RS i FBiH i to je neupitno", rekao je Incko i dodao da međunarodna zajednica samo govori o transportu električne energije, a ne o Elektroprivredi RS.

Prema njegovim riječima, transport električne energije ostvario je dobit u visini od 55 miliona KM u 2007. i 2008. godini, a 10 odsto od toga je bilo poreza koji je ostao u Banjaluci, gdje je i sjedište ove kompanije.

"UO `Elektroprenosa BiH` nije se sastajao više od godine dana, jer su članovi RS bojkotovali deset posljednjih sjednica, a zaključci Vlade RS govore da kompanija ne funkcioniše i da je za to kriva opstrukcija, a upravo su ljudi iz RS krivi za to", tvrdi Incko.

On je dodao da u prošloj godini u "Elektroprenosu BiH" nije došlo do revizije, koju je, prema njegovim riječima, fizički spriječio Mijatović.

Govoreći o distriktu Brčko, Incko je rekao da je konačna arbitraža jasno definisana 1999. godine  i da je bila prihvaćena od oba entiteta.

"Tom odlukom Brčko ima svoj statut  i tu nema ingerencije ni RS ni F BiH ", rekao je Incko i dodao da sve što je u Brčkom državno knjiži se na Brčko i tako je ostalo u konačnoj arbitraži za Brčko distrikt.
Prema njegovim riječima, set odluka o distriktu Brčko donio je kako bi omogućio okončanje međunarodne supervizije u distriktu.

"Tu bi Vlada RS trebalo da se zahvali, jer je to jedan od uslova za zatvaranja OHR-a, a i ja želim da se OHR polako zatvori, jer je bolje da BiH stoji sama na svojim nogama i sama prohoda, bez stranaca", rekao je Incko.

On je dodao da su juče na sjednici Savjeta za provođenje mira (PIK) u Sarajevu svi ambasadori, osim jednog, rekli da su zaključci Vlade RS antidejtonski i mogu ugroziti poziciju zatvaranja OHR-a, što je, kako tvrdi, cilj većine evropskih zemalja. 

Na pitanje da li će koristiti bonska ovlaštenja, ako paralemnet RS na sjednici 30. septembra usvoji zaključke Vlade RS, Incko je izrazio nadu da će premijeri Dodik i Mujezinović naći riješenje o "Elektroprenosu BiH".

Inzko je rekao da nije srećan da koristi bonska ovlašćenja, a kada ih koristi to, kako je rekao, radi u tehničkom smislu radi rješavanja problema, tranzicije OHR-a...
Na pitanje šta se može desiti ako se predstavnici RS povuku iz "Elektroprenosa BiH", Inzko je rekao da u toj kompaniji ima drugih koji će preuzimati njihove funkcije, dodajući da ne razumije zašto bi se predstavnici iz RS povlačili iz kompanije koja dobro funkcioniše.

Inzko kaže da ima čistu savjest i da će se u slučaju tužbe, koju je najavila Vlada RS za sve visoke predstavnike, odazvati sudu u svojoj zemlji Austriji.

Inzko je danas u Banjaluci  prisustvovao međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Kuda ide Evropa i BiH- između integracije i izolacije", a planirano je da prisustvuje i fudbalskoj utakmici Borac - Željezničar i manifestaciji "Zlatna turistička ruža".