BiH
0

Osmanović: Želimo na odgovarajući način podržati sport i uspjehe bh. sportista

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu organiziralo okrugli sto o temi ''Program saradnje nadležnih institucija iz oblasti sporta i pristup evropskim programima pomoći".

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici svih sportskih saveza na nivou Bosne i Hercegovine, Olimpijskog komiteta BiH, Paraolimpijskog komiteta BiH, Specijalne olimpijade u BiH, Agencije za antidoping kontrolu BiH, predstavnici entitetskih ministarstava nadležnih za sport, te Nacionalna Tempus kancelarija u BiH.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović izjavio je medijima da je okrugli sto odlična prilika da predstavnici sportskih saveza i organizacija razmijene iskustva i saznaju na koji način mogu aplicirati i povući finansijska sredstva iz evropskih programa pomoći.

  • Ministarstvo civilnih poslova BiH želi stvoriti čvršću saradnju s entitetskim i kantonalnim ministarstvima nadležnim za sport. Danas želimo razmijeniti iskustva s našim sportskim savezima i organizacijama, te izložiti probleme i vidjeti na koji način se trebamo organizirati - izjavio je Osmanović.

Ističe da učesnici okruglog stola također žele vidjeti koje su mogućnosti da se razgovara i s premijerima i resornim ministrima u kantonima, entitetima i na državnom nivou, s ciljem povećanja finansijskih sredstava namijenjenih sportu.

  • Na nivou države BiH za sport se godišnje izdvaja 900.000 KM, što je zaista nedovoljno. Ministarstvo civilnih poslova BiH, ali i ostala resorna, entitetska i kantonalna ministarstva žele nagraditi i podržati uspjehe bh. sportista, te finansijski podržati bh. saveze i sportiste. Vidjet ćemo da li je politička situacija sazrela da se pravi potpuno novi zakon o sportu, ili da ga u određenim segmentima poboljšamo. Međutim, činjenica je da finansijski ne možemo ispratiti ni okvirni Zakon o sportu kakav danas imamo - zaključio je Osmanović.

Učesnici okruglog stola će biti upoznati o konkretnim primjerima korištenja sredstava iz različitih evropskih programa pomoći. Kroz prezentaciju aplikacionih formi, učesnici će steći potrebna početna znanja kako bi i sami aplicirali i dobili sredstva neophodna za realizaciju vlastitih programa i aktivnosti.

Uimed Olmpijskog komiteta BiH okruglom stolu je prisustvovao Marjan Kvesić, koji je istaknuo da Ministarstvo civilnih poslova BiH pokazuje pravovremenu inicijativu u rješavanju pitanja sporta.

  • Smatram da rezultati naših sportaša iziskuju sredstva kojim bismo pomogli njihov daljnji razvoj. Jedino takvim putem mi možemo osigurati sportašu kvalitetne pripreme na osnovu kojih može postići dobre rezultate. Samo takvim pristupom možemo osigurati budućnost bh. sporta - rekao je Kvesić.

Okrugli sto je odlična prilika da se sagleda stanje sportskih saveza i aktuelna situacija u kojoj rade i djeluju, te saslušaju ideje i prijedlozi za eventualne zajedničke projekte i predlože konretnije mjere za unapređenje sporta u BiH.