Značajan projekat
1

Općina Novi Grad i Direkcija za puteve KS najavile rekonstrukciju ulice Avde Palića u Zabrđu

S.H.P.
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Selmir Kovač, potpisali su danas sporazum o zajedničkom finansiranju projekta rekonstrukcije i sanacije oko kilometar ulice Avde Palića, glavne saobraćajnice u Zabrđu.

Radi se o nastavku saradnje Općine i Direkcije za puteve KS na ovom projektu, u sklopu kojeg je u prethodnom periodu rekonstruisano oko 1.400 metara ove ulice.

"Saobraćajnica je od izuzetnog značaja za gusto naseljeno područje općine Novi Grad, u ranijem periodu bila je značajno oštećena, zbog saobraćanja kamiona prema gradskoj deponiji. U gornjem dijelu ulica je rekonstruisana, dok će preostali dio, nešto manji od kilometar dužine, biti rekonstruisan u narednom periodu", stoji u saopćenju.

Općina Novi Grad izvršila je izradu projektne dokumentacije, pribavila potrebne dozvole, a osim saobraćajnice s dvije saobraćajne trake i pješačkom stazom, bit će urađena i oborinska odvodnja.

Prijekat će se realizirati kroz dvije budžetske godine, a vrijednost projekta iznosi 1.080.000 KM.

"To je za nas veoma značajan projekat, u protekloj godini Općina je izvršila rekonstrukciju vodovodne mreže u ovoj ulici. Uloženo je oko 600.000 KM u vodovodni sistem koji je završen, a prije samog asfaltiranja završeno je sve u trupu saobraćajnice (vodovodne, gasne i druge instalacije), tako da neće biti potrebe za prekopavanjem asfalta i sl.“, kazao je načelnik općine Novi Grad Semir Efendić. Naglasio je da očekuje da uskoro sa Direkcijom za puteve KS potpiše i ugovor za rekonstrukciju još jedne vrlo značajne saobraćajnice koja nije rekonstruisana od prijeratnog perioda, a to je Bulevar Mimar Sinana i ulice Braće Mulić na Dobrinji.

Osim toga, zajednički projekti Općine i Direkcije koji će se u narednom periodu realizirati su i dovršetak rekonstrukcije ulice Adema Buće, za koju je Općina radila odvodnju kroz ulicu Smaila Šikala, kao i rekonstrukcije dijela Ahatovićke ulice prema osnovnoj školi u Dobroševićima.

"Rekonstrukcija ulice Avde Palića jedan je od projekata koji nam je zadavao glavobolje, Općina se uključila da pomogne nama, a i stanovnicima tog gusto naseljenog dijela Novog Grada. Raspisali smo i javnu nabavku za izbor izvođača radova u ulici Ahatovićka, pri kraju je projekat odvodnje za ulicu Adema Buće, očekujemo završetak projekta za rekonstrukciju Bulevara Mimar Sinana, da raspišemo tender za odabir izvođača radova“, rekao je Selmir Kovač.