BiH
0

Održani novi mirni protesti u Sarajevu

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Nekoliko desetina, većinom mladih ljudi, u organizaciji neformalne grupe građana, okupilo se u subotu ispred sarajevske Katedrale tražeći ponovo neopozive ostavke premijera Kantona Sarajevo Samira Silajdžića i gradonačelnice Semihe Borovac zbog pogoršane sigurnosne situacije na području Grada.

Okupljenima se obratilo nekoliko mladih govornika, koji su sebe identificirali kao "građani". Oni su izrazili nezadovoljstvo načinom na koji kantonalne i gradske vlasti vode Sarajevo, a upriličeno je i potpisivanje peticije za smjenu premijera Silajdžića i gradonačelnice Borovac, koju je, kako ističu organizatori - “građani” do 13.00 sati potpisalo oko 2.000 građana.

  • Ostavku moraju podnijeti zato što ništa nisu uradili u skladu sa svojim institucionalnim mogućnostima i van njih da nam ne ubijaju djecu po tramvajima, da nam ne spaljuju starce, da nam ne bacaju bombe na autobuska stajališta, da ulicama Sarajeva ne hoda stotine kriminalaca i da se prvi put od rata ne osjećamo krajnje nesigurno, ističu predstavnici neformalne grupe građana koja stoji iza sarajevskih protesta.

Kako kažu, ljuti su izbog toga što su se Silajdžić i Borovac oglušili na zahtjeve građana i nakon nekoliko protesta.

Tokom današnjih mirnih protesta nije bila upriličena i mirna šetnja Gradom.