Dvoje "pošteđeno"
74

Odluka o žrijebu za četvrtog delegata Doma naroda je otvorila vrata za obračun buduće vlasti s pet članova CIK-a

D. Be.
Irena Hadžiabdić, Suad Arnautović i Vlado Rogić (Foto: E. H./Klix.ba)
Irena Hadžiabdić, Suad Arnautović i Vlado Rogić (Foto: E. H./Klix.ba)
Glasanje članova Centralne izborne komisije BiH o spornom listiću za izbor delegata u Domu naroda BiH uvod je u zvanični obračun buduće državne vlasti sa CIK-om, što smo i najavili prije sedam dana.
Tada smo pisali da će ova institucija biti prva na udaru Osmorke, SNSD-a i HDZ kao i da će se tražiti smjena pet od sedam aktuelnih članova.

Osmorka želi smjenu Suada Arnautovića i Ahmeta Šantića, HDZ Željka Bakalara, a SNSD Vanje Bjelica-Prutine i Jovana Kalabe.

To je, na određen način, potvrdila i jučerašnja sjednica CIK-a.

Naime, ovih pet članova je na zasjedanju povodom odluke bilo "za" priznavanje 12. glasa PDP-ovom kandidatu Nenadu Vukoviću što znači da će o petom delegatu iz RS-a u Domu naroda Parlamenta BiH odlučiti žrijeb.

Irena Hadžiabdić i Vlado Rogić su bili protiv što bi značilo da u konačnici SNSD-u ostaje četvrti delegat, bez žrijeba. Upravo njih dvoje nisu na "listi za odstrel" Osmorke, HDZ-a i SNSD-a.

Rogić je izjavio da se listić iz Narodne skupštine RS-a na kojem je prekriženo ime jednog kandidata za delegata u Dom naroda Parlamenta BiH ne može smatrati važećim.

"Kada pogledate i dobnu i obrazovnu strukturu glasača, jasno se zaključuje da onaj ko je prekrižio ovaj glasački listić neće da izabere tog kandidata", rekao je Rogić.

Hadžiabdić je podsjetila da su instrukcije za utvrđivanje da je glasački listić valjan vrlo jasne i da su narodne poslanike o tome upoznali i predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić kao i predsjednik Komisije za izbor i imenovanja.

"Ovo nisu obični izbori za prosječnog birača. Ovo su izbori koji se organizuju u Narodnoj skupštini po strogo propisanom postupku, gdje su biračko tijelo 83 poslanika koji znaju kako se ispunjava listić", istakla je Hadžiabdić.

Kako saznajemo, "trojka" koja će činiti buduća vlast na državnom nivou je već postigla saglasnost da zajednički krenu u rušenje aktuelnog saziva CIK-a.

Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZ), kao i njihovi kadrovi, još od marta 2020. godine govore da je trenutni saziv CIK-a nelegalno izabran, iako je Sud BiH presudio da su izabrani zakonito, tj. u skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.

Posljednji izbori navukli su i gnjev opozicije u FBiH, tačnije stranaka okupljenih oko Trojke, što je potvrđeno nedavnim saopćenjem za javnost u kojem su kazali da aktuelni članovi CIK-a više nemaju njihovu podršku.