Stav SNSD-a
113

Bursać Novaković: Može se ozbiljnije razmatrati ideja o smjeni članova CIK-a

D. Be.
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Novoizabrana delegatkinja u Domu naroda Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać (SNSD) potvrdila je pisanje portala Klix.ba da će buduća većina na državnom nivou krenuti u smjenu članova Centralne izborne komisije BiH.
"Ideja o smjeni članova Centralne izborne komisije BiH može ozbiljnije doći u razmatranje, s obzirom da je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH verfikovana drugačija komopozicija većine", rekla je Snježana Novaković Bursać.

Ona vjeruje da će do toga i doći.

"Trenutni saziv CIK-a imenovan je na mandatni period od sedam godina. Oni su tek neke dvije godine na tim funkcijama. Prilikom pokretanja inicijative treba samo voditi računa da ne uđemo u sudske procese sa eventualno lošim ishodom", rekla je Bursać.

Ona je ponovila da je stav SNSD-a, ali i činjenično stanje, da je trenutna postava CIK-a "politički izabrana i da je nekompetentna."

"U to se uvjerila cjelokupna javnost, posebno nakon održanih izbora u oktobru i haosa kojem su bili izloženi na osnovu odluka CIK-a", rekla je Bursać Glas Srpske.

Iz HDZ-a BiH za Glas Srpske kažu da je prvi ispit već položen konstituisanjem Predstavničkog doma i izborom njegovog rukovodstva.

"Teško je sada govoriti koje prve poteze ćemo preduzimati. Sada nam predstoji prvo priča o formiranju Vijeća ministara - to nam je prioritet. Naravno o svemu ostalom, kao i o preduzimanju inicijative u vezi sa smjenom članova CIK-a razgovaraćemo sa strankama koje čine vlast na nivou BiH. Svi su nezadovoljni radom CIK-a i to pitanje definitivno će biti razmatrano", navode iz HDZ-a BiH.

Podsjetimo, Klix.ba je prije četiri dana pisao da bi prvi dogovor buduće vlasti na državnom nivou, koju bi trebali formirati SNSD, HDZ i Osmorka, mogao biti upravo smjena aktuelnog saziva Centralne izborne komisije BiH.

Kako saznaje Klix.ba, niko od budućih koalicionih partnera nije zadovoljan trenutnim sazivom CIK-a i pod hitno žele vidjeti nove članove.

Osmorka želi smjenu Suada Arnautovića i Ahmeta Šantića, HDZ Željka Bakalara, a SNSD Vanje Bjelica-Prutine i Jovana Kalabe. To znači da je upitno pet od sedam članova CIK-a.