Komentari (43)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
http://youtube.com/watch?v=GEPs8Zs48jo
Pozdravljam usvajanje nacrta Zakona. Međutim, evo konstruktivnog prijedloga kojeg obavezno treba ugraditi u novi prijedlog, odnosno Zakon o radu: 1.Ukinuti diskriminatorski član ZORFBiH koji daje mogučnost zasnivanja radnog odnosa na određeno vrijeme! 2.U ZORFBiH također ugraditi odredbu kojom se decidno definiše rast minimalne bruto satnice koja iznosi minimalnih 2,95 KM/h, u skladu sa troškovima života, odnosno u skaldu sa relevantnim parametrima Zavoda za statistiku FBiH! 3.Ugraditi u ZORFBiH odredbu koja definiše rigorozno sankcionisanje poslodavca (novčana kazna i zabrana obavljanja djelatnosti na određeno vrijeme) u slučaju ne isplaćivanja plaće zaposleniku u roku od 7 dana (trenutno u ZORFBiH 30 dana!) za prethodni mjesec, kao i efektivne mehanizme za monitoring isplate plaća! Redovne i usklađene plaće sa troškovima života, imaju za posljedicu dobrim dijelom riješeno pitanje siromaštva i likvidnosti građana!
@Mala Tragično je i kada se zaposlenik obrati Inspekciji KS za vršenje inspekcijskog nadzora, ista može izvršiti inspekcijski nadzor samo ukoliko je zaposlenik u radnom odnosu kod poslodavca. Da stvar bude jasnija, u slučaju kada je povrijeđeno neko pravo iz radno pravnog statusa zaposlenika, isti dobije otkaz ugovora o radu, inspekcija ne može vršiti inspekcijski nadzor, nego istog šalje na građansku parnicu putem koje može potraživati zaštitu svojih prava, ali što je najtragičnije niko zaposlenika ne pita da li ima dovoljno financijskih sredstava za angažman advokata (što čisto sumnjam obzirom na okolnosti u kojima se isti već nalazi). Doduše, postoje institucije koje daju besplatnu pravnu pomoć tipa Vaša prava, ali do sada nisam imao iskustva s istim tako da ne mogu komentarisati njihov način rada. I na kraju, ukoliko zaposlenik podnese zahtjev za vršenje inspekcijskog nadzora a i dalje je u radnom odnosu, po sistemu automatizma skijedi mu otkaz, žalosno..
@ DY Naravno da nije u redu. Samo ne razumijem zasto bi to radio poslodavac, odnosno kako mu se isplati, jer se po ugovoru o djelu placa porez 50% na cijenu iz ugovora, a na plate 5% + doprinosi. Pitanje je onda da li i poreze placa. Ako se zaista radi o fakticnom radnom odnosu, onda se mozete obratiti inspekciji rada. Znam slican slucaj gdje je poslodavac morao prijaviti radnika i retroaktivno platit zaostale doprinose. Naravno da su jos vise naruseni odnosi nakon toga, mislim i da ga nikad niko nije mogao natjerati da uplati, ali bar teoretski ta mogucnost postoji. Takodje mislim da inspekcija u nekim slucajevima postuje anonimnost prijavitelja
@DY Poštovani, ja mislim da vi imate ozbiljan problem, molim vas pročitajte sljedeći tekst:\" Ugovorom o djelu izvršilac se obavezuje da će obaviti određeni posao, dok naručilac posla se obavezuje da će platiti naknadu za obavljeni posao. Cilj ovog ugovora je izvođenje određenog zadatka. Važna razlika između ugovora o radu i ugovora o djelu je uplata mjesečnih doprinosa za zdravstveno i penzijsko-invalidsko osiguranje. Prema ugovoru o radu, poslodavac je obavezan da uplaćuje gore navedene doprinose, dok kod ugovora o djelu takva obaveza ne postoji\". Ja bih vam savjetovao da prije svega provjeriti da li poslodavac redovno vrši uplatu doprinosa, a to možete uraditi u najbližoj poslovnici PIO/MIO.
@Mala, mislite li da je uredu da neko radi vise od 3 godine po osnovu Ugovora o djelu (puno radno vrijeme, isto kao i oni koji imaju Ugovor o radu u istoj firmi)? U nasoj drzavi i po nasim zakonima je i to moguce.Mnogo firmi to radi.
@Turcin U pravu si, malo je 1000 karaktera. Kako god, ni dosadasnji zakon se ne postuje kako treba. Valjda je lakse napisati novi zakon nego pojacati kontrole i postroziti mjere. Prevelika je siva zona kod nas da bi se to rijesilo ugovorom na neodredjeno. Takodje sve najbolje
@Mala Djelimično se slažem sa tvojim stavom. Međutim, u Zakon o radu Federacije Bosne i Hercegovine ugrađeni su mehanizmi koji upravo tretiraju dio \"zaštita poslodavca\", obzirom da nemam dovoljno prostora (1000 karaktera) da obrazložim svoju argumentaciju, pozivam te da pročitaš članove ZORFBiH i to od Čl.81 do Čl.97. Stava sam da nema potrebe za uvođenjem dodatnih mehanizama zaštite poslodavca, hoću reći da su gore navedenim članovima obuhvaćeni svi mogući scenariji koji bi mogli ići na štetu poslodavca. Sve najbolje.
@Turcin Obzirom da je zakon o radu instrument zastite prije svega radnika, mozda si donekle i u pravu. Ipak, mislim da se tu i poslodavac malo treba zastititi za slucaj da nije zadovoljan radom zaposlenika. Institut ugovora na neodredjeno sa probnim radom daje neku slobodu poslodavca da radnika otpusti u slucaju nezadovoljenja, medjutim praksa je da ce u slucaju takvog otkaza radnik uvijek biti vracen na posao. Mislim da ipak inspekcije trebaju imati malo vece ingerencije i radni sporovi se trebaju rjesavati po hitnom postupku, jer sada mogu trajati godinama
@: Nažalost nisi. http://www.pravobih.com/index.php?option=com_agora&task=topic&id=159&Itemid=62
Po izmjenama zakona, osoba koja dva puta produži Ugovor o radu - treći put poslodavac je dužan Ugovor isti načiniti u trajanju od 15. godina. Jesam li dobro informirana....
@Mala Ipak moram zauzeti stav i ostajem pri istom kada je riječ o ugovorima na određeno vrijeme, a sve zbog više razloga: 1.Ugovor na određeno vrijeme zaposleniku stvara osjećaj manje vrijednosti i unosi stres, kao i pitanje hoće li mi Bože moj produžiti ugovor o radu i na koliko mjeseci, te hoće li mi nakon 2. godine rada na određeno vrijeme dati ugovor na neodređeno vrijeme ili ipak slijedi otkaz ugovora o radu!? 2.Žene koje su zaposlene odgađaju trudnoću upravo te dvije godine rada na određeno vrijeme, jer postoji bojazan ukoliko odu na trudničko odsustvo a zaposlene su na određeno vrijeme, postoji realna mogučnost da kada se vrate sa istog da će dobiti otkaz ugovora o radu kao tehnološki višak. 3.Također rad na određeno vrijeme (2. godine prije eventualnog ugovora na neodređeno vrijeme) ima implikacije i na otpremnine usljed okaza ugovora o radu kao posljedica tehnološkog viška. Ugovor o radu na određeno vrijeme je rak rana našeg društva.
Slazem se da prije svega treba obezbijedit sprovodjenje zakonskih odredbi, jer je sad slucaj da i kad inspekcija nadje svasta kod poslodavca i kad on dobije rjesenje sta sve treba da uradi, nema mehanizma da to sprovede. @turcin odredbe o konkretnim iznosima predmet su kolektivnih ugovora i pravilnika o radu, to se nikad nece promijeniti, kao ni povecanje plata zbog uticaja inflacije sto sve zapadne drzave imaju. I mislim da je dosadasnja regulacija rada na odredjeno dobra @DY ugovor o djelu nije institut obligacionog prava, ne radnog
Joj meraka, samo jos da je poslovnih mjesta...
Zaboravih reci, ocevi koji dobiju porodiljski dopust a rade u privatnom sektoru ili nedosanjani cijeli odmor je isto kao da dobiju na lotu. Toliko o vasim zakonima iz 1999, probudite se ovo je 2012 stize apokalipsa a mi ni zakona koji stiti R od radnika nemamo.
Trebalo se sjetiti.... da se moze izreci!!!!! \"Poslodavcu se može izreći privremena zabrana djelatnosti ako bude utvrđeno da s radnikom nema zaključen ugovor o radu, jedna je od predloženih mjera u novom zakonodavstvu koje je ministar Čamber predstavio Predstavničkom domu.\" Sta su do sada cekali?? Siva i crna ekonomija razvaljuju sve moguce sa korupcijom a tek se sjetile sive mase da i ovo treba uraditi, kasnite samo 1000000 godina sa jos toliko rupa u vasem zakonu! S R A M O T A inteligencije velicine broja cipela i silnih plata koje primate.
Kakav rad mi se borimo za prava, a ko hoce da radi, nek radi, niko mu ne brani