Komentari (30)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
kakvo je to \"obrazovanje\" po kojem se djeca uce da su ratni zlocinci-narodni heroji i da je genocid,ako se vec mora spomenuti,opravdan! sta mislite u kakve monstrume ce izrasti ta djeca?!!
U BIH se govore 3 zvanicna jezika . Medju njima postoji razlika , jer inace ne bi bila tri jezika. Izmedju naroda koji govore slicnim jezicima se ne moze povuci uvjek linija koji je to jezik upitanju . Uzmimo HR u Zagorju , on je slican slovenskom , uzmimo SR u Pirotu on je slican bugarskom i makedonskom , uzmimo izmedju Ceha i Slovaka , znaci mada su slicni to su razliciti jezici , jer svaki narod ima pravo na svoj jezik . Jezici se dajlje razvijaju , svaki u svom pravcu ,i vjerojatno se Srbi , Muslimani i Hrvati nece moci razumjeti u narednih 200 godina , i onda ce biti skroz formirani kao narodi . Treba potencirati razlike izmedju naroda , a ne slicnosti . Muslimani bi za pocetak mogli uvesti arapsko pismo za zvanicno
Ne znam baš sve probleme u B i H, ali o situaciji u Čapljini ponešto znam: a) Još prije izbijanja bošnjčko-hrvatskog sukoba došlo je do velikih demonstarcija učenika bošnjačke nacionalnosti potaknuti od nastavnika i profesora muslimana. Oni su stravično prosvjedovali protiv UVOĐENJA Hrvatskog jezika koji ih je stravično iritirao. Predloženo je da oni uče jezik koji žele, da izvode nastavu na jeziku koji žele i da taj jezik nazovu kako žele. Nisu pristali, Inzistirali su da se NEUVODI HRVATSKI i da sve ostane kako je bilo do tada. b) U vrijeme nakon nesretnog sukoba, situacija se nije promjenila, Bošnjaci imaju mogućnost IZBORA, učiti po planu i programu i na jeziku po njihovoj želji. Ali oni INZISTIRAJU da NITKO NE UČI HRVATSKI. Da djeca idu zajedno na nastavu u mješana odjeljenja ALI SE NESMIJE UČITI HRVATSKI. Bilo kakav pokušaj organizacije se proglašava ARPAHEJDOM. c) U Sarajevu i Tuzli Hrvatska djeca NEMAJU PRAVO IZBORA NEGO MARAJU UČITI BOSANSKI.
\"Obrazovni sistem u BiH ne služi svim učenicima\" Pogotovo onim koji uče da je pokojni general tzv arbi h heroj a ne ratni zločinac.
E moj Alase, da je samo 4-5000 EUR... Uh...
ovako gusla 15 godia i na rkaju kaze sve sto vec znamo.. , a klijepo je zivjet u baznia i imat placu od 4-5000 EUR.. .pomoci ces nam tako sto ces uzet nase drzavljanstvo i kandidirat se na izborima
Srbi koji su vladali oko 70 godina su uspjeli ukinuti bosnjacima njihov jezik,a to su isto pokusavali uraditi i sa albanskim jezikom,ali albanci su im se oduprijeli i borili se i izborili za svoj jezik,i ako su srbi pokusali na svakom koraku da ga ukinu,a pogledaj koliko ti srbine govoris turcizama i koliko turskih rijeci upotrebljavas iz turskog jezika,vi srbi bi da okupirate neciju tudzu teritoriju i da unistite i da se unisti odmah sve sto nije srbsko na tom prostoru,a turci to nisu radili nego su vam i crkve i manastire gradili,a niko nije vama kriv sto ste uvjek tudze prisvajali tj.krali i kulturu,muziku,jezik,VAS JE PROBLEM STO UNISTAVATE DRUGE KULTURE,JEZIKE,TRADICIJE NA BALKANSKIM PROSTORIMA,VI SVOJE NAMECETE DRUGIMA I NEPOSTUJETE TUDZU KULTURU,TRADICIJU I JEZIK.SVE STO JE SRBSKO JE SVETO,A SVE STO JE DRUGACIJE NEKA NESTANE I BUDE UNISTENO TO JE VASA POLITIKA KOJOM STE VODILI SVOJ SRBSKI NAROD KROZ RATOVE,ALI TO VAM VISE BOSNJACI NE TOLERISU,JER I ONI IMAJU PRAVO NA SVOJ JEZIK
U vezi sa slobodnim izborom jezika na kojem i koji ce neko da izucava NPP se apsolutno slazem sa tobom. Ali, primjeri koje navodis su smijesni. U nekim opcinama djeci je zabranjeno da idu u iste prostorije jer su druge nacije, tako da g-dja iz \"americke popizdine\" je apsolutno u pravu u tom smislu. Primjer iz Brckog pokazuje da je medjunarodna zajednica pogrijesila sto nije uvela protektorat na teritoriji ciejle BiH , jer ne znam ni jednoga Srbina , Hrvata ili Bosnjaka ko nije zadovaljan sa platama , obrazovnim sistemom , policijom , administracijom itd u Distriktu Brcko. A tamo djeca mogu da biraju iz kojeg ce udzbenika da uci i na kojem jeziku.
U tekstu ti se osjeti kompleksiranost i odredjena doza osjecaja krivice !
treba ukinuti poturicke skole
Jezik treba na pocetku da se zove BHS (bosansko-hrvatsko-srpski) sa svim svojim specifikacijama, kao sto se na zapadu zove. Pa neka svako sebi izabere svoje sveto pismo sa kojim hoce da se bori kroz zivot - samo koliko vidim na komentarima, bolje je da se nauce prvo pravila pisanja, prije dodavanja BHS-specifikacija. I na engleskom prvo ucis engleski pa onad djelis na britisch, american, australian itd..
Naravno da to njoj jadnoj ništa nije jasno. Amerika je useljenička zemlja oteta prastanovnicima Indijancima. Svi koji se dosele se dobrovoljno odriču dijela svog identiteta i pistaju nova vještačka nacija : Amerikanci i koriste Engleski jezik. Ali to svi rade Dobrovoljno !!!!!! To je slobodni izbor tih ljudi. U Europi se njeguje RAZLIČITOST i AUTENTIČNOST ilti AUTOHTONOST. Vrijednost većinskog se mjeri stupnjem njegovog uvažavanja onog manjinskog. To moji Bošnjaci dobro znaju, tako su živjeli kroz vjekove, a sad to ignoriraju. Djelomično je to zbog ratnih strahota što su preživjeli a djelomično zbog toga što prvi put u povijesti imaju priliku drugima nešto nametati. Dragi bošnjaci, i vi imate pravo ba vaš nacionalizam, kad vas prođe, javite se da se ko ljudi dogovorimo o budućnosti. Iskreno se nadam da nećete u međuvremenu rasturiti ovo lijepu državu u kojoj živimo. A Fudo sad bježimo u zaklon, sad će teška ariljerija nacinalistička.
Cega je ona doktor, veterine? Mora biti, cim je doktorirala na izucavanju bosanskih hajvana...
Sad ćete vidjeti kad pošteni Bošnjaci ospu paljbu po fašistoidnom OLY-u.
Sto god kaže ili uradi Srbin ili Hrvat, to je fašizam, genocid, rušenje Bosne i Hercegovine. A kad Bosnjak prodaje na Baš Ćaršiji CD sa instrukcijama kako po Šerijatu odrubiti dušmanu glavu, onda je to patriotizam i dio obrazovnog sistema BiH. Na svakom koraku, pa i po ovim komentarima dolazi do izražaja Bošnjačka tolerantnost i spremnost na suživot. Niko ne ruši BiH tako sistematski kao Bošnjaci. Koliko god vam to ne štimalo, mijenjajte u svojim glavama nešto. Djed Mraz ne smije iseliti iz Bosne ako hoćete da ona opstane.
U Tuzli i Sarajevu djeca nebošnjaka nesmiju ni pomisliti da bi eventualno tražili ta prava jer bi bili odmah izvrgnuti podsmjehu, prijetnjama a roditelji bi se mogli pozdraviti sa radnim mjestom ako ga uopće i imaju Oni svoju djecu šalju eventualno u Katoličke Školske Centre koji su izvan sustava, praktički poluprivatni, i vjerski. Ali nemogu ta prava osigurati u regularnom obrazovnom sustavu u državi u kojoj su konstitutivni i u državi u kojoj plaćaju porez. Nesmiju to čak niti reći jer bi bili odmah eskomunicirani iz ČARŠIJSKE RAJE i obilježeni kao čudaci i neprijatelji. Ali mi zbilja Bošnjaci nisu jasni. Pa Srbi koji su vladali cca 70 god jugom nisu uspijeli nametnuti Srpski jezik svima drugima. Pa Rusi koji su vladali Sovjetskim Savezom nisu uspijeli nametnuti ruski malim narodima SSSR a. Pa Turci su vladali Bisnom 500 godina pa osim pokojeg smešno žalosnog turcizma nisu uspijeli nametnuti svoj jezik i vjeru svima. Jer ima nas što svoje još uvijek VOLIMO a tuđe ne mrzimo.