BiH
22

Ni nakon dvije godine se ne zna ko je ubio uspješnog privatnika Jozu Kafadara

Piše: E. M.
Policija na mjestu ubistva Kafadara (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Policija na mjestu ubistva Kafadara (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Skoro dvije godine je prošlo od ubistva privatnika i vlasnika firme "Ovnak" Joze Kafadara (69), a policija još uvijek nije pronašla njegovog ubicu.

Kafadar je ubijen 27. maja na porodičnom imanju u selu Šušanj nedaleko od Zenice, a obdukcijom je utvrđeno da je ubijen sa četiri metka iz automatske puške. Jednim metkom je pogođen u predjelu stomaka, a potom je sa tri metka pogođen u predjelu leđa. Mještani sela Šušanj nakon događaja nisu mogli ništa govoriti, a osim toga da su čuli preklinjanje Kafadara da ga ne ubiju ništa više nisu ni čuli ni vidjeli.

Iz Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona su kazali kako se u čitavu istragu uključila i Federalna uprava policije, te de je saslušan veliki broj svjedoka.

"U dosadašnjem toku istrage između ostalog uzete su izjave od velikog broja osoba, izvršeni su pretresi na više lokacija, izdate Naredbe za potrebna vještačenja kao što su biološka vještačenja i DNK analiza, naredbe za balistička vještačenja, zatim naredbe operateru telekomunikacija i drugo", poručili su iz Kantonalnog tužilaštva te dodali da se i dalje poduzimaju aktivnosti na pronalasku ubice Joze Kafadara.

Udruženje poslodavaca Vitez nudilo je nagradu od 50.000 KM za informaciju koja će rezultirati ili doprinijeti razreješenju ovog teškog krivićnog djela, a ni dvije godine poslije se ne zna ko je ubio Kafadara.