BiH
684

Neum postaje poželjna turistička destinacija: Sve je spremno za dugo toplo ljeto

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Kiša u Neumu nakratko je pokvarila odmor brojnim turistima koji u bh. gradić na moru i stižu u sve većem broju i prije zvaničnog početka sezone. Plaže u junu prepune su uglavnom vikendom, ostalim danima je kao i u većini gradova na Jadranu, traju pripreme za dugo, vjeruje se, toplo ljeto.

"Ljeti je prelijepo, puno toga se promijenilo u Neumu. Sve ide nabolje ovdje. Stariji idu u penziju, a to otvara mogućnost za nas mlade da se zaposlimo“, kaže za Klix.ba tridesetogodišnji Vedran iz Neuma.

Kao i većina mladih ljudi, okušao je sreću u drugim mjestima u susjednoj Hrvatskoj radeći različite poslove, uglavnom u sezoni na brodovima. No prilika za posao i njemu i mnogim mladim ljudima se ukazala i u Neumu pa se vratio kući.

"Nije dovoljno tih 40 ili koliko već dana dok traje sezona, a to je uglavnom vrijeme kada grad živi. Ipak, to je sudbina svih malih gradova na moru. Mladi odlaze na fakultete, odlaze raditi. Tako je svuda. U trenutku kad je grad počeo da propada ali baš bukvalno evo dešava se ta pozitivna promjena. Ide nabolje, neka ovo bude pozitivna priča“, kaže Vedran.

I uistinu, u Neumu se mnoge stvari mijenjaju nabolje, plaže su uređenije, usluga i sadržaji koji se nude u sezoni sve kvalitetniji. Cijene smještaja su van sezone mnogo niže, pa turisti koriste priliku te su juni i septembar sve privlačniji posebno onima koji stižu na odmor iz Bosne.

Među prvim gostima u Neumu budu i Goraždani, a ove godine učenici škole u Ilovači kao pobjednici projekta World Visiona za nagradu su izabrali upravo vikend putovanje u Neum.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"World Vision se bavi jačanjem obrazovanja i razvijanjem životnih vještina u BiH, tako da organizuju takmičenja želeći da učenici sami pronađu problem u svojoj zajednici i da rade na tom problemu. Oni su prepoznali da je to školsko dvorište, bili su jako kreativni, pobijedili su i evo nas tu. Dolazak u Neum je bio njihov izbor, jako je lijepo, uživaju, maksimalno i sretni su što je najvažnije“, kaže nastavnica Elvedina Oputar.

Neum je idealan za porodični odmor posebno u privatnom smještaju pa tako u vilama na samoj plaži, van sezone, dvokrevetni i trokrevetni apartmani koštaju oko 40 ili 50 KM. Uglavnom ih koriste turisti iz BIH. U hotelima se najčešće organizuju različiti seminari, no broj gostiju je povećan, posebno u hotelu Neum koji je preuređen.

"Najčešći gosti su Francuzi, Česi, Japanci, ali definitivno najviše ima Bosanaca. A kada bi put koji nas povezuje s ostatkom države bio bolji, imali bi sigurno više turista. Bilo bi lijepo da se radi taj put jer to bi značilo i koju zvjezdicu više za hotele. Ovako, zaista smo kao neki otok“, pojašnjava Vedran.

Stanovnici Neuma se trude ugoditi turistima i privući ih različitom ponudom. Istina, u u ovom gradu baš i nema prostora za lude noćne provode, ali je idealan za one koji uživaju u drugim stvarima.

[VSLIKA]2[/VSLIKA]

Neki odmor iskoriste da turistima na plaži ponude suvenire ili nakit koji sami izrađuju, a koji rado kao uspomenu iz Neuma kupuju mnogi, posebno jer ih izrađuju i prodaju šarmantne djevojčice Isamihana i Zejneb .

"Ovo je grad u odrastanju, u pubertetu, još nije sazrio ali ide nabolje, pogledajte plaže, puno toga se promijenilo. Turisti to primijete, još samo da nam je cesta. Nije nam dovoljno onih pet-šest kilometara, jedini smo bh. grad na moru, trebamo biti kvalitetnije uvezani. Iz Neuma, brodićima turisti odlaze na izlete u Međugorje i Dubrovnik. Kakvo je stanje u državi nama je odlično, Neum se urbanizira“, naglašava Vedran, poručujući turistima da dođu u ovaj primorski gradić.