Milorad Dodik
0

Naći će se rješenje bez bonskih ovlaštenja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je danas kako očekuje da se za probleme oko zaključaka Narodne skupštine RS-a u vezi s prijenosom nadležnosti s entitetskog na nivo BiH nađe "realno rješenje" bez upotrebe "bonskih ovlaštenja" visokog predstavnika u BiH.

"Mada to neke ne raduje”, dodao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci u pauzi razgovora koje vodi s visokim predstavnikom u BiH Valentinoim Inzkom.

Napominući da razgovori još traju, on je kazao da tema sastanka s Inzkom nisu samo skupštinski zaključci, već i set pitanja vezanih za uvjete za zatvaranje OHR-a, a to je prvenstveno pitanje državne imovine.

"Upravo sada na ekspertskom nivou razgovaramo o tome na koji način bi se moglo izaći iz situacije vezano za imovinu te na koji način bi se moglo ubrzati donošenje propisa bitnih za Evropsko partnerstvo i bezvizni režim”, kazao je entitetski premijer.

Precizirao je da je zajednički izraženo zadovoljstvo oko iznalaženja rješenja neophodnih za ispunjavanje bezviznog režima, uz žaljenje što to nije urađeno sedam do deset dana prije kako bi i BiH dobila pozitivnu ocjenu u tom pogledu.

Treba reći, navodi Dodik, i da su ranije predloženi zakoni bili takvi da nisu uključili konsultovanje svih u BiH za njihovo doonošenje.

"To smo ipak ostavili iza sebe i sada imamo gotovo sva rješenja vezano za bezvizni režim, i nastavit ćemo da ubrzavamo taj proces. Ostalo je samo pitanje vezano za biometrijske pasoše, što je nadležnost Vijeća ministara. Ipak, ako smo stvari sveli na tehniku, to znači da ćemo veoma brzo doći u situaciju i da to pitanje ostavimo iza sebe”, rekao je on i naveo da je Vladi RS-a stalo da put BiH ka evropskim integracijama ne bude zaustavljen.

"Bez obzira na unutrašnje odnose u BiH, pokazuje se da imamo kapcitete da se on ojača i održi”, rekao je entitetski premijer.