Dvodnevno putovanje
44

Na hodočašću blaženim Drinskim mučenicama: Od samostana u Palama do crkve u Goraždu

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
(Foto: E. A./Klix.ba)
Grupa hodočasnika među kojima dvojica svećenika prvi su prošli križnim putem blaženih Drinskih mučenica od nekadašnjeg samostana u Palama do Goražda.

Don Josip Tadić župnik u Goraždu i kancelar u Vojnom ordinarijatu BiH, don Jeronim Jokić župnik župe Boljun i Lupoglav u Istri, Tomislav Ivanišević vjeroučitelj iz Godinjaka te Milorad Oršulić Mican iz Okučana prešli su desetine kilometara kako bi stigli do crkve Drinskih mučenica u Goraždu ponosni zbog toga što će na ovaj način još jednom podsjetiti na žrtvu koju su prije više od osamdeset godina podnijele sestre Antonija, Berchmana, Bernadeta, Jula i Krizina.

Drinske mučenice koje su iz samostana "Marijin don" na Kalovitim brdima kod Pala u decembru 1941. godine četnici Draže Mihailovića zarobili prešle su isti put po velikoj hladnoći, a najstarija među njima, 76-godišnja sestra Berchmana je preminula u putu dok su sestre Jula, Krizina, Antonija i Marija po dolasku u Goražde zatvorene u tadašnju kasarnu, a današnju osnovnu školu. Tokom noći četnici su provalili u njihovu prostoriju s namjerom da ih zlostavljaju, a birajući između smrti i časti, časne sestre skočile su sa sprata ovog objekta. Polomljene, četnici su ih usmrtili noževima, a njihova tijela bacili u Drinu.

Vatikan ih je proglasio blaženim, a slavi ih Katolička crkva u cijelom svijetu, dok katolički hodočasnici ovim povodom posjećuju Goražde kako bi na mjestu njihovog stradanja uputili molitvu.

Milorad Oršulić je u vrijeme beatifikacije Drinskih mučenica 2011.godine iz svojih Okučana iz poštovanja dopješačio u Sarajevo prelazeći pri tome oko 280 kilometara

"Taj put je trajao deset dana od 14. do 24. septembra kad su proglašene blaženim i nakon 12 godina mi se pružila prilika da nastavim taj put do mjesta njihovog mučeništva u Goraždu. Od Sarajeva preko Pala do Goražda, čast mi je i ponos i nadam se da će ovaj put uroditi plodom i da ćemo biti poticaj drugima da nastave ovo hodočašće. Na mom hodočasničkom štapu ispisana su mjesta gdje sam hodočastio, od Zagreba kada je papa pokojni Benedikt dolazo, pa Međugorja, put Svetog Jakova i mnoga druga hodočašća sam napravio", kaže Milorad Oršulić Mican, hodočasnik.

Križni put Drinskih mučenica počinje od samostana na Palama, odakle su odvedene 1941.godine.

"Mi smo pioniri koji su prvi nakon sestara prošli križnim putem i vjerujem da će u budućnosti biti puno hodočasnika koji će željeti ići putem Drinskih mučenica. Ovo je naša žrtva koju smo prošli i prikazali bogu na čast moleći zagovor blaženih Drinskih mučenica jer želimo uključili sve naše ljude koju su učestvovali u gradnji crkve, a ima nas puno", kaže don Josip Tadić, goraždanski župnik

Tadić objašnjava da je put od samostana u Palama do Goražde dug oko 60 kilometara, a oni su na tom putu proveli dva dana. Prenoćili su u Hrenovici gdje ih je ugostio Emir Hrenovica, a sutradan nastavili putem Drinskih mučenica. U mjestu Bare ugostila ih je porodica Almase i Asima Hodžića. Nakon dolaska na odredište, hodočasnici su najprije posjetili crkvu Drinskih mučenica u izgradnji, a potom obišli spomenik koji označava mjesto odakle su četnici 1941. bacili sestre u rijeku Drin, gdje su zapalili svijeće i pomolili se.