Zapaljene svijeće
0

Spomendan Drinskim mučenicama: Svetu misu u Goraždu predvodio nadbiskup Tomo Vukšić

E. A.
Svetom misom u crkvi blaženih Drinskih mučenica koju je predvodio nadbiskup Vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata Tomo Vukšić te obilaskom mjesta stradanja pet časnih sestara u Goraždu je obilježen spomendan blaženih Drinskih mučenica.

Hodočasnici su zapalili svijeću i položili cvijeće na spomen obilježju Drinskim mučenicama te uputili molitvu.

"Naša molitva je univerzalna, molimo se za blagostanje i mir. Nalazimo se u adventu kad pripremamo put Gospodinu. Želimo biti bolji i da blagdan Božića dočekamo čista i ispunjena srca", kazao je ovom prilikom Josip Tadić, goraždanski župnik.

Drinske mučenice su simbol stradanja svih nedužnih žrtava, a sestre iz Družbe sestara Kćeri ljubavi božje ubijene su iz mržnje prema vjeri između 15. i 23. decembra 1941.

Njih su četnici Draže Mihailovića krajem 1941.godine zarobili i doveli u Goražde iz samostana Marijin dom na Palama. Časne sestre Jula, Krizina, Antonija i Bernadeta, spašavajući čast skočile su u smrt sa prozora ovdašnje škole u koju su bile zatvorene dok je najstarija sestra Berchmana ubijena u putu. Vatikan ih je proglasio blaženim, a slavi ih Katolička crkva u cijelom svijetu, dok katolički hodočasnici ovim povodom posjećuju Goražde kako bi na mjestu njihovog stradanja uputili molitvu.

Ove godine obilježena je i 12. godišnjica od beatifikacije Drinskih mučenica.

Izgradnja crkve Drinskih mučenica većim dijelom je završena, predstoje još finalni radovi i priključenje na električnu energiju, što raduje vjernike koji u decembru, ali i tokom cijele godine, dolaze u Goražde.