Pet časnih sestara
2

Goražde: Prije 12 godina Drinske mučenice proglašene blaženim

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba
Svetom misom u crkvi blaženih Drinskih mučenica u Goraždu te obilaskom spomenika na obali Drine sagrađenog njima u čast, obilježena je 12. godišnjica od beatifikacije Drinskih mučenica.

Pet časnih sestara Družbe Kćeri Božje ljubavi prije 12 godina, 24. septembra 2011. godine proglašene su blaženima na svečanom misnom slavlju u dvorani Zetra u Sarajevu.

Istražni postupak u cilju beatifikacije pet časnih sestara koje su mučenički stradale u BiH pokrenut je 1999. godine, a njihovo proglašenje blaženima Poglavar Katoličke crkve odobrio u januaru 2011.

Foto: E. A./Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba

Sestre Berchmana Leidenix iz Austrije, Jula Ivanišević iz Hrvatske, Krizina Bojanc i Antonija Fabjan iz Slovenije te Hrvatica mađarskoga porijekla Marija Bernadeta Banja, obavljale su svoje dužnosti u samostanu Marijin dom na Palama.

Pet redovnica je oteto u decembru 1941. kada su u samostan Marijin dom na Palama upali četnici. Samostan su zapalili a pet časnih sestara zarobili i poveli ih pješice prema Goraždu po velikoj hladnoći.

Foto: E. A./Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba

Najstarija, 76-godišnja sestra Berchmana nije fizički mogla izdržati put pa su je četnici ubili, dok su ostale četiri sestre zatvorili u kasarni u Goraždu.

Zabilježeno je da su četnici provalili u njihovu sobu 15. decembra s namjerom da ih siluju. Sestre su pokušale spasiti svoju čast skočivši kroz prozor pri čemu su sve zadobile teške ozljede a četnici su ih potom zaklali, a tijela bacili u Drinu.

Zločin su počinili četnici pod zapovjedništvom Jezdimira Dangića koji je 1947. strijeljan kao ratni zločinac.

U Goraždu je u neposrednoj blizini mjesta stradanja sagrađena i crkva blaženih Drinskih mučenica u kojoj je prva sveta misa služena u decembru prošle godine kada je obilježena 81.godišnjica stradanja pet časnih sestara iz Družbe sestara Kćeri ljubavi božje koje su ubijene između 15. i 23. decembra 1941.