BiH
60

Meddžida Kreso: Zvaničnici EK poklekli pred ucjenama određenih snaga iz RS-a

Klix.ba
Meddžida Kreso (Foto: Klix.ba)
Meddžida Kreso (Foto: Klix.ba)
Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso prokomentarisala je potpisani Protokol o ishodu ministarskog sastanka u okviru struktuiranog dijaloga između Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

Naime, kako smo jučer i danas pisali, u potpisanom protokolu ministra pravde BiH Josipa Grubeše, ministra pravde Federacije BiH Mate Jozića, ministra pravde Republike Srpske Antona Kasipovića i predsjednika Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH Safeta Pizovića stoji da reformu Zakona o sudovima BiH treba razviti na osnovu verzije teksta nacrta koji je danas u Briselu predstavilo ministarstvo pravde Republike Srpske.

Prema prijedlogu iz RS-a potpuno se briše član 7 stav 2 Zakona o sudu BiH koji govori o krivičnoj nadležnosti.

"Prema mojim informacijama potpuno je brisana naša nadležnost odnosno član 7 i to s namjerom da se to prebaci u materijalni krivični zakon. To je nedopustivo. Preporuka prvog strukturalnog dijaloga je bila da se ne smije niti umanjiti niti povećati nadležnost suda. Mislim da su zvaničnici Evropske komisije isprepadani najavom referenduma poklekli pred ucjenama određenih snaga iz RS-a i pristali na ovakav prijedlog", kazala je za BHRT predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso.

Predsjednica Suda BiH dodaje i to da ministar pravde RS-a nema pravo pisati zakone na državnom nivou, te postavlja pitanje zašto nacrt, koji odgovara potrebama pravosuđa na državnom nivou, nije pripremio državni ministar.