Loša situacija
32

Ljekarska komora KS o najavljenim protestima i štrajku: Opomena kojom se žele izazvati promjene

V. K.
U prostorijama Ljekarske komore Kantona Sarajevo održan sastanak predstavnika Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo, a delegacije su predvodili predsjednik sindikata Izet Hočko te predsjednik Ljekarske komore Rifar Riad Zajid.

Tom prilikom se razgovaralo o predstojećem protestu ljekara i ostalih zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo, kao i o najavljenom štrajku koji počinje naredne sedmice, te posljedicama koje će navedene aktivnosti izazvati u pogledu ostvarivanja zdravstvene zaštite za građane Kantona Sarajevo.

"Zajednički stav da je Vlada KS, a prije svega nadležno ministarstvo zdravstva KS, mogla i morala pronaći zajednički jezik sa svim sindikatima iz oblasti zdravstva kako se ne bi desio ovakav razvoj događaja. Tim prije jer se prethodnih devet mjeseci pokušavalo doći do zajedničkog rješenja. Također, Ljekarska komora je, obzirom na ulogu i odgovornost koju ima u zdravstvenom sistemu, potpuno na stanovištu opravdanih zahtjeva Sindikata doktora medicine i stomatologije KS", saopćili su.

Pojasnili su kako zahtjevi ne narušavaju stabilnost Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

"Tim prije što navedeni zahtjevi apsolutno ne narušavaju finansijsku stabilnost Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Zajednički smo stava da, bez obzira na štrajk, pacijenti koji zahtijevaju neodložnu medicinsku pomoć neće osjetiti da je štrajk zdravstvenih radnika u toku. Sindikat doktora, uz pomoć Ljekarske komore će svakako posebno voditi računa o tom aspektu u narednom periodu", poručili su.

Također, istaknuli su kako je situacija u zdravstvenom sektoru rezultat lošeg planiranja.

"Na kraju, događanja u Kantonu Sarajevo su rezultat lošeg planiranja, vođenja, ali i loših kadrovskih rješenja u izboru onih koji bi trebali reformisati loš zdravstveni sistem, poboljšati prava pacijenata, uslova rada doktora i svih ostalih zdravstvenih radnika. Nadamo se da je ovo opomena koja će značiti temeljite promjene u narednom periodu. Za početak u Kantonu Sarajevo", zaključili su.