Šta stoji iza svega
38

Ljekarska komora KS: Drljević je u dva perioda radio bez licence, nova važi do 2022. godine

V. K.
Drljeviću licenca važi do 15. marta 2022. godine (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Drljeviću licenca važi do 15. marta 2022. godine (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je Šef infektivne klinike u Općoj bolnici u Sarajevu Ednan Drljević u jučerašnjem razgovoru za Klix.ba potvrdio kako je dobio i drugu licencu za rad, oglasili su se iz Ljekarske komore KS te objasnili detalje vezane za izdavanje licence.
Kako se navodi, u cilju upoznavanja javnosti sa činjeničnim stanjem vezanim za izdavanje licence ljekaru Drljeviću, iz Ljekarske komore su naglasili kako je Drljević liječničku djelatnost obavljao na području Kantona Sarajevo bez važeće licence.

"Rješenjem o ispisu iz Registra Ljekarske komore ZDK broj 01-371/2020 od 20.11.2020. godine dr. Drljević je ispisan iz Registra ljekara te Komore, te mu je istim Rješenjem ukinuta licenca koja je važila do 22.12.2022. godine. Da je kolega Drljević liječničku djelatnost obavljao na području KS bez važeće licence, jasno je iz Rješenja zdravstvenog inspektora KS broj UP-1-14-10-33-30954/20 od 17.11.2020. godine kojim je naloženo odgovornom licu u JU Opća bolnica 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' da u roku od 30 dana od dana prijema Rješenja inspektora obezbijedi licencu nadležne Komore KS za dr. Ednana Drljevića", ističu iz Ljekarske komore KS.

Također, ističu kako je u periodu između kraja februara i sredine marta, Drljević uopće nije imao licencu za rad.

"Nadležna Komora KS je dr. Drljeviću prvo izdala licencu na tri mjeseca, što je odgovaralo periodu na koji je imao zaključen ugovor o radu sa poslodavcem (do 26.2.2021), a nakon toga je 15.3.2021. godine izdata licenca na godinu dana. U periodu od 26.2.2021. do 15.3.2021. godine dr. Drljević nije imao licencu. Također, napominjemo da je dr. Drljević u period od augusta do decembra 2020. godine radio bez licence. To je period kada je prestalo važenje proglašenja stanja prirodne nesreće", navodi se u saopćenju.

Iz Ljekarske komore KS ističu kako licenca nije mogla biti izdata na period duži od jedne godine zbog toga što je Drljević ispunio zakonske uslove za ostvarivanje prava na penziju.

"U skladu sa Pravilnikom o utvrđivanju zajedničkih kriterija za licenciranje članova Ljekarske komore FBiH i članova kantonalnih Ljekarskih komora, a uzimajući u obzir činjenicu da je dr. Drljević ispunio zakonske uvjete na ostvarivanje prava na penziju, licenca nije mogla biti izdata na period duži od jedne godine. Želimo istaći da je na Rješenje kojim se odabrava samostalni rad-licenca od 15.3.2021. godine dozvoljena žalba Upravnom odboru Komore, a ista nije izjavljena u dozvoljenom roku od 15 dana", naveli su iz Ljekarske komore.

Na kraju, zaključuju kako pravilnikom nije propisano da ljekar može imati dvije važeće licence.

"Pravilnikom o utvrđivanju zajedničkih kriterija za licenciranje članova Ljekarske komore FBiH i članova kantonalnih ljekarskih komora koji važi za teritoriju FBiH nije propisano, niti je dozvoljeno da liječnik može imati dvije važeće licence, a što je ustalom vidljivo iz citiranog Rješenja Ljekarske komore ZDK", zaključili su u saopćenju iz Ljekarske komore Kantona Sarajevo.