Promjena sistema
18

Ljekarska komora KS završila prijedlog reorganizacije zdravstva: Sada je sve do vlade

A. L.
Ljekarska komora Kantona Sarajevo završila je Prijedlog reorganizacije zdravstva u ovom kantonu i poručila da je sada sve na Vladi KS.

"Nakon što smo prije nekoliko mjeseci objavili javni poziv kojim smo pozvali sve stručnjake iz oblasti organiziranja zdravstva, i nakon što je Upravni odbor Komore raspravljao o pristiglim prijavama, odlučili smo se da ovaj zahtjevan i odgovoran posao povjerimo dvjema uglednim članicama Komore sa višegodišnjim iskustvom iz oblasti socijalne medicine i organiziranja zdravstva. Nakon više mjeseci napornog rada, pred nama je gotov Prijedlog organizacije zdravstva u Kantonu Sarajevo", saopćeno je.

Naglasili su kako je ovo prvi zaokružen prijedlog organiziranja zdravstvene zaštite na nekom području, od kraja rata u BiH do danas.

Kažu da im je cilj da ovaj prijedlog reorganizacije zdravstvene zaštite prošire na cijelu Federaciju BiH.

"Ono čemu svjedočimo svih prethodnih godina i kao pacijenti i kao ljekari je da ovaj i ovakav zdravstveni sistem vodi nikuda i ne odgovara nikome. Kao profesionalci i prije svega kao humanisti, želimo da ovaj sistem i ovaj svijet mijenjamo nabolje. Smatramo da je ovaj Prijedlog dobar početak da se neodrživi zdravstveni sistem mijenja na bolje, za sve u Kantonu Sarajevo, ali prije svega na bolje za pacijente. Ovaj put u Kantonu Sarajevo, uskoro vjerujemo i u Federaciji BiH. U ovome ne smijemo biti sami", objasnili su.

Očekuju da aktuelna vlast u Kantonu Sarajevo "prepozna trud i zalaganje Ljekarske komore i pokrene reorganizaciju, koja će vrlo brzo dovesti do promjena u organizaciji zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo."

"Sistema u kome više neće postojati floskula 'put pacijenta' ili gdje se ne zna kojoj zdravstvenoj ustanovi pacijent pripada ili kome je upućen. U kome

privatni i javni sektor neće biti konkurencija, već podrška i nadogradnja. U kome se neće voditi rat saopštenjima pojedinih ustanova unutar istog sistema. Da bismo ovo doveli do kraja, moramo početi. Da bi počeli moramo vjerovati. Mi vjerujemo, uradili smo prvi korak i spremni smo da nastavimo. Sada je do onih koji koji kreiraju, donose i provode zakone u Kantonu Sarajevo", zaključili su.