Zdravstvo u HNK
43

Ministar Bevanda: Onaj ko bi riješio pitanje zdravstva, mogli bi mu dati Nobelovu nagradu

G. Š.
Ministar Milenko Bevanda i premijerka Marija Buhač
Ministar Milenko Bevanda i premijerka Marija Buhač
Premijerka Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač je najavila reformu u kompletnom zdravstvenom sistemu tog kantona, navodeći kako je temelj da se nadležnosti u zdravstvu vrate u okvire definisane zakonom.

Naglasila je kako tu misli na financiranje zdravstvenih ustanova, odnosno plaćanje usluga zdravstvene zaštite na jednoj strani, investicijsko održavanje na drugoj strani i nekakav program utroška tih sredstva.

Marija Buhač (Foto: G. Š./Klix.ba)
Marija Buhač (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Mi želimo već sutra uputiti dopise, da sve zdravstvene ustanove dostave svoje programe investiranja, na temelju kojeg će se onda sredstava iz budžeta izdvojiti za investicijsko održavanje, a koje će biti predmet cos-benefit analize u smislu stvarnih potreba i učinaka tog ulaganja na naše osiguranike,odnosno na pružene usluge", kazala je Buhač.

Ministar zdravstva i socijalne zaštite HNK Milenko Bevanda ističe kako su ovom trenutku svjesni situacije u zdravstvu, ali i načinima financiranja, što je nužno mijenjati.

Milenko Bevanda (Foto: G. Š./Klix.ba)
Milenko Bevanda (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Nije samo jedan vid financiranja, imamo ih sedam i mi ćemo ustrajati u tome da svi budu uključeni u financiranje na onaj način koliko dolikuje tom djelu. Druga stvar je pitanje, koji su suosnivači bolnice. Dakle neće biti samo u vladi ovog kantona, nego svi osnivači bolnice, neće deklarativno uzimati učešće u vlasti, a da u obavezama ne učestvuju. Mi smo već povukli to pitanje i nadamo se da ćemo ustajati u tome", kazao je ministar Bevanda.

Treća stvar, kako ističe jeste, da je zdravstvo jako složeno i "onaj ko bi riješio pitanje zdravstva, mogli bi mu dati Nobelovu nagradu".

"To ne rješavaju ni puno jači sistemi nego što smo mi, ali mi ćemo tražiti putem dogovora i pregovora te onoga što je realno propisano, da se postupa prema tome i da napravimo novi modalitet u sistemu zdravstv,a koji će garantovati opstojnost zdravstva. Ne možemo prihvatiti situaciju da su za sve probleme krive zdravstvene institucije. Mi imamo realno stanje da je učinak bolnica na nivou financija iz 1988. godine, to je neodrživo za 2023. godinu i moramo mijenjati modalitet financija. Ali nisu sve ingerencija na nama u kantonu, nego su ingerencija u zdravstvenom sistemu podijeljene, tako da moguće, da mi budemo promicatelj ideja na novu Federacije BiH, tako da pristupimo novom načinu, odnosno novom modelu financiranja. Tako da bismo u nekom trenutku razgovarali o tome, da i bolnicu stavimo u tržišnu utakmicu. Ako toga nema, onda nećemo moći rješavati ove probleme, bez obzira koliko svi subjekti koji su uključeni u ovaj proces budu željeli", podvukao je ministar Bevanda.

Ističe da svi koji su u sistemu zdravstva, zaju da su oni koji naplaćuju usluge u startu u minusu 30 do 50 posto, te da prema tome oni u startu imaju i ogromne gubitke.

"Ako mi to ne izbalansiramo, ako ne dođemo do realnosti, onda ćemo biti svi u problemu. Nama je krajnje vrijeme da počnemo razmišljati drugačije i da počnemo usaglašavati probleme prema mogućnostima koje bi garantovale opstojnosti svih ovih zdravstvenih subjekata", zaključio je ministar Bevanda.