Prilikom dolaska u BiH
0

Kosorova tražila da joj se ne kontroliše pasoš

Sarajevo-x.com
Nakon napisa pojedinih medija o tome kako je Ministarstvo sigurnosti BiH primilo službenu notu Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske u kojoj se izražava protest zbog tretmana premijerke Republike Hrvatske Jadranke Kosor prilikom nedavnog posjeta Bosni i Hercegovini, oglasili su se iz Granične policije BiH, objasnivši cijelu situaciju.

Nadležni protokol premijerke Kosor po njenom dolasku na Aerodrom Sarajevo usmeno je zatražio od policijskih službenika Jedinice granične policije da se šefica HDZ-a izuzme iz standardnog postupka granične kontrole, odnosno da se njen pasoš ne predaje na pasošku kontrolu, pri čemu nisu obrazložene validne osnove za traženo postupanje, objašnjavaju iz Granične policije BiH.

Objašnjeno im je da prema zakonu niko ne može biti izuzet iz ovog postupka, ali da se u skladu sa važećom procedurom prilikom prihvata i otpreme VIP delegacija primjenjuje pojednostavljena granična kontrola. Tada predstavnik nadležne službe protokola VIP delegacije prikupi putne isprave članova delegacije, te zajedno sa pripadnikom JGP Aerodrom Sarajevo odlazi do dijela terminala za pasošku kontrolu, gdje se u sistemu za evidentiranje putnika evidentira prelazak državne granice.

Ovakav tretman redovno imaju i visoki zvaničnici BiH, pa i strani političari u posjeti našoj zemlji, poput Stjepana Mesića, Borisa Tadića ili Josepha Bidena.

"Jedinici granične policije Aerodrom Sarajevo nikada nije uspostavljen zahtjev da se predstavnici najvišeg nivoa vlasti druge države izuzmu od pasoške kontrole, iako preko Međunarodnog graničnog prijelaza Aerodrom Sarajevo redovno putuju predstavnici najvišeg nivoa vlasti iz BiH i drugih država", saopšteno je iz Granične policije BiH.

U međuvremenu je iz Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske demantovano da su uopšte upućivali protestnu notu BiH.