BiH
64

Jukić u Parlamentu BiH: Odluku o popisu sam donio pod pritiskom roka, a ne Tužilaštva BiH

Piše: Er. M.
Velimir Jukić (Foto: Klix.ba)
Velimir Jukić (Foto: Klix.ba)
Parlamentarcima u Zastupničkom domu Parlamenta BiH danas se obratio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić koji je kazao da uopće nije znao za sastanak u Predsjedništva BiH na kojem je dogovoreno da se trebalo ići u prolongiranje datuma za objavu rezultata popisa u BiH.

Jukić je kazao kako metodologija mora bit međunarodno usporediva i da je to ono što stoji u Zakonu o popisu dodajući kako je "što je vrijeme prolazilo sve teže bilo donijeti odluku koja će bit međunarodno usporediva".

On je kazao kako je učinio sve da dođe do dogovora i koncensuza, ali da do njega nažalost nije došlo. Potvrdio je da je bez saglasnosti zamjenika donio odluku, ali da je sve bilo u skladu sa zakonskim ovlaštenjima i obavezama.

Direktor Agencije za statistiku BiH istakao je i kako je dogovoreno da će Agencija za statistiku BiH iskoristiti sve radne dane, vikende i ako treba dvije smjene da se ovaj posao privede kraju.

"Dobili smo saglasnost da je ovo u skladu sa međunarodnim standardima", rekao je Jukić dodajući kako nije znao ni za kakav politički dogovor sa sastanka u Predsjedništvu BiH.

Kazao je kako se slaže da su neki koraci moglo bit drugačije urađeni kao naprimjer sadržaj same popisnice te da je odluka donesena pod pritiskom roka, a ne Tužilaštva BiH.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić obratio se Jukiću kojim je kazao da je donio odluku koja je izazvala političku krizu.

Bosić je rekao kako strani stručnjaci generalno rješavaju normalna pitanja i da nisu "navikli na ovakve prevarante koji gledaju kako da prevare sistem".

On je potvrdio da je bio prisutan na sastanku na kojem je dogovoreno da se objava rezultata popisa pomjeri do 31. decembra dodajući kako je Tužilaštvo BiH započelo istragu prije isteka roka što predstavlja pritisak.

Zastupnik Predrag Kožulj iz HDZ-a BiH kazao je da u Zakonu o Agenciji za statistiku BiH da jasno stoji da je direktor taj koji zastupa Agenciju. Ocijenio je da je skandalozno što se Tužilaštvo BiH miješalo u ovaj posao, ali da vjeruje kako je Jukić donio odluku pod pritiskom roka.