BiH
49

Parlament BiH o popisu: Zastupnici traže od Velimira Jukića da podnese ostavku

Piše: Er. M.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH nastavio je hitnu sjednicu o popisu stanovništva u BiH koja je prekinuta 30. maja. Zastupnici iz RS-a tražili su od direktora Agencije za statistiku BiH da povuče odluku o objavi rezultata i pozivajući ga da podnese ostavku.

Tako se na dnevnom redu našla Informacija Vijeća ministara BiH o Odluci o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić.

Zastupnica SNSD-a Dušanka Majkić kazala je kako Jukić nije poštovao zakon iznoseći određene informacije kojim je pokušala opravdati svoje tvrdnje. Ona se osvrnula i na hronologiju donošenja odluke ističući kako je ovo "nož u leđa o kojim je govorio član Predsjedništva BiH iz RS-a" Mladen Ivanić.

Ona kazala i kako je upitno da li je bilo pritisaka na direktora Agencije za statistiku BiH dodajući kako datumi treba da odgovore na to. Majkić je kazala kako je Zakon o popisu iznad preporuka IMO tima.

Majkić je predložila da se Vijeće ministara BiH izjasni o odluci Agencije za statistiku BiH, da Agencija za statistiku BiH predloži usaglašeni program obrade sa entitetskim zavodima i da Vijeće ministara BiH uputi prijedlog o izmjeni Zakona o popisu u kontekstu da se produži rok za objavi rezultata popisa.

Zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević kazala je kako je Jukić 16. maja od Vijeća ministara BiH tražio da se predlože izmjene i dopune Zakona o popisu i da se prolongira objava rezultata popisa do 31. decembra. Ona je kazala kako je za samo dva dana, dakle 18. maja Jukić donio odluku o rezultatima popisu.

"Šta se to desilo za jedan dan? Je li to razgovor u Tužilaštvu BiH ili je neko drugi izvršio pritisak u jednom danu", pitala je Pandurević dodajući kako Jukić nije Agencija za statistiku BiH i da je odluku mogao donijeti jedino konsenzusom, odnosno u saglasnosti sa zamjenicima.

Pandurević je kazala kako ne zna da li je Jukić svjestan da je otvorio spiralu krizu poručujući kako će se obratiti sudovima.

"Moralno bi bilo da povučete ostavku ako ne možete da izdržite pritiske", kazala je Pandurević dodajući kako se nada da će Parlamentarna skupština BiH pozvati Jukića da povuče odluku i da će usvojiti izmjene Zakona o popisu kojim će se objava rezultata prolongirati.

Ministar ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je kako ne govori u ime Vijeće ministara BiH već kao ministar. On je istakao da je rasprava Vijeća ministara BiH na ovu temu trajala poprilično dugo.

"Nisu postojali uslovi da Vijeće ministara BiH traži da Jukić stavi odluku van snage", rekao je Šarović.

On je dodao da je 10. marta 2016. godine kada je Vijeće ministara BiH raspravljalo o popisu od Jukića traženo da iskoristi trenutak da se zajednički u skladu sa zakonom nađe rješenje za obradu podatak stanovništva.

Podsjećamo, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je 30. maja, na hitnoj sjednici posvećenoj popisu stanovništva, zadužio Vijeće ministara BiH da mu u roku od 10 dana dostavi informaciju o odluci o usvajanju jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine. Sjednica je tada prekinuta i bit će nastavljena kada bude dobijena informacija Vijeća ministara BiH.

Sjednica je zakazana na zahtjev Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu nakon što je Jukić, bez saglasnosti entitetskih zavoda za statistiku, donio odluku o jedinstvenom programu obrade popisnih podataka na osnovu koje bi 196.000 spornih popisnica bile tretirane kao rezidentni stanovnici.