BiH
17

Parlament BiH odbio zaključke zastupnika iz RS-a u vezi s objavom rezultata popisa

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije prihvatio zaključke zastupnika iz Republike Srpske u vezi s objavom rezultata popisa stanovništva u BiH.

Nakon višesatne rasprave završena je 5. hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj je razmatrana tačka naslovljena kao "Informacija Vijeća ministara BiH o Odluci o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić".

Sjednica je zakazana na zahtjev Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu nakon što je Jukić, bez saglasnosti entitetskih zavoda za statistiku, donio odluku o jedinstvenom programu obrade popisnih podataka na osnovu koje bi 196.000 spornih popisnica bile tretirane kao rezidentni stanovnici.

SNSD je predložio da se naloži Vijeću ministara BiH da se izjasni o odluci Velimira Jukića, zatim da Agencija za statistiku BiH predloži usaglašeni program obrade sa entitetskim zavodima i da Vijeće ministara BiH uputi prijedlog o izmjeni Zakona o popisu u kontekstu da se produži rok za objavu rezultata popisa za 31. decembar.

Ove prijedloge podržao je i SDS koji je također stava da Jukić treba povući odluku te da se objava rezultata popisa treba prolongirati.

Direktor Agencije za statistiku BiH danas je parlamentarcima kazao kako je odluku donio pod pritiskom roka, a ne pod pritiskom Tužilaštva BiH kako su to insinuirali zastupnici iz manjeg bh. entiteta.

Parlamentarci iz RS-a optužili su Jukića da je donio odluku koja je otvorila spiralu kriza i koja će imati nesagledive posljedice tražeći od njega ne samo da povuče odluku već i da podnese ostavku.

Jukić je još jednom ponovio kako je učinio sve da dođe do dogovora i koncensuza, ali da do njega nažalost nije došlo. Potvrdio je da je bez saglasnosti zamjenika donio odluku, ali da je sve bilo u skladu sa zakonskim ovlaštenjima i obavezama.