Pitali smo za vas
0

Jesu li studentima osigurane godišnje karte i u 2011.

Piše: Tatjana Sekulić
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Zahvaljujući projektu čiji je inicijator bio Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu tokom 2010. godine svim redovnim i redovnim-samofinansirajućim studentima Univerziteta u Sarajevu bile su obezbijeđene godišnje karte za korištenje usluga gradskog prevoza po cijeni od 50 KM. Projekat bi se trebao nastaviti i 2011. godine.

U Kantonu Sarajevo čeka se imenovanje novih ministara i usvajanje budžeta za 2011. godinu. Upravo to zabrinjava brojne studente koji ne znaju da li će u januaru 2011. godine moći kupiti godišnju kartu za prevoz za 50 KM, pa su nam se obratili putem rubrike Građani pitaju, Sarajevo-x.com odgovara.

"Za ovu godinu potpisana je privremena Odluka o subvencioniranju i participaciji Vlade KS u troškovima gradskog prevoza za 2010. godinu. Ne postoji razlog zbog kojeg ta odluka ne bi bila obnovljena s obzirom da se do marta 2011. može koristiti isti obim sredstava kojima smo raspolagali i u prva tri mjeseca 2010. godine", istakao je za Sarajevo-x.com, ministar nauke i obrazovanja u Vladi Kantona Sarajevo Safet Kešo.

Iz pres-službe Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća (GRAS) saznali smo da je Odlukom Vlade precizno naznačeno da će se subvencioniranje troškova prevoza u javnom gradskom i prigradskom saobraćaju u narednim godinama vršiti u skladu sa planiranim sredstvima u Budžetu Kantona Sarajevo i Odlukom Vlade za neku narednu godinu.

Kešo uvjerava, Krmpotić šuti

KJKP GRAS je u Prijedlogu nacrta budžeta za 2011. godinu planirao sredstva za subvencioniranje troškova prevoza studenata, međutim i dalje očekuju odgovor od Ministarstva saobraćaja, koje bi kao i 2010. godine, trebalo izdvojiti sredstva za realizaciju projekta subvencioniranih karata za prevoz.

Odgovor od Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, do objave teksta, ni mi nismo uspjeli dobiti. No, ako je vjerovati ministru Keši, problema ne bi trebalo biti i nema razloga da se komplikuje ili obustavi projekat zahvaljujući kojem studenti u KS imaju barem tu malu povlasticu.

Produženje privremene Odluke o subvencioniranju i participaciji Vlade KS u troškovima gradskog prevoza tražili su i predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS).

Potvrda o redovnom studiranju

"Vjerujemo da će Vlada, te Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo nauke i obrazovanje KS obezbjediti potrebna sredstva za privremeno subvencioniranje i participaciju u troškovima gradskog prevoza", istakli su predstavnici SPUS-a, dodavši da je jedno od mogućih rješenja i produženje validnosti SPUS-ove karte za 2010. do usvajanja budžeta za narednu godinu.

Iako još ništa nema crno na bijelo, sudeći prema obećanjima koja pristižu iz Vlade Kantona Sarajevo studenti bi već početkom januara uz indeks i potvrdu o redovnom studiranju mogli za 50 KM dobiti godišnju kartu za korištenje usluga GRAS-a.

Studentima preostaje da čekaju i vide hoće li obećano biti i ispunjeno.