Traže odštetu
8

Južna Koreja: Studenti tuže vladu jer je prijemni ispit završen 90 sekundi ranije

D. B.
Grupa studenata iz Južne Koreje odlučila je tužiti vladu nakon što je prijemni ispit za fakultet završen 90 sekundi ranije nego je planirano, javlja BBC.

Studenti potražuju odštetu od 15.400 dolara po osobi, koliko zapravo iznose troškovi jedne godine učenja kako bi ponovo mogli raditi prijemni ispit.

Ova greška je utjecala na njihove ostale ispite, tvrdi njihov advokat.

Južnokorejski prijemni test, poznat kao Suneung, zapravo je osmosatni "maraton" s ispitima iz različitih predmeta. To je jedan od najtežih ispita na svijetu, a ulog je izuzetno velik. Ne samo da određuje univerzitetske pozicije i poslove, nego čak i buduće odnose. Tokom godišnjeg događaja se poduzimaju brojne mjere kako bi se pomoglo studentima da se fokusiraju, a one uključuju zatvaranje zračnog prostora u zemlji te odgađanje otvaranja berze.

Tužbu je podnijelo najmanje 39 studenata, a oni tvrde da se zvono oglasilo 90 sekundi ranije prilikom testa korejskog jezika u Seoulu. Studenti su se odmah požalili, no supervizori su im ipak oduzeli testove. Profesori su uočili grešku te su dali studentima još minut i po tokom pauze za ručak, a prije sljedećeg ispita, no mogli su popuniti samo prazna mjesta za odgovore, ali ne i mijenjati postojeće.

Studenti tvrde da se zbog ovog incidenta nisu mogli fokusirati na ostatak ispita, a neki od njih su navodno odustali i otišli kući.

Njihov advokat Kim Woo-suk tvrdi da se obrazovni zvaničnici nisu izvinili. Grešku je napravio glavni supervizor, zbog čega se zvono za kraj testa oglasilo ranije.

Ovo nije prvi ovakav slučaj jer se zvono oglasilo dvije minute ranije u Seoulu 2021. godine, a studenti su dobili slučaj na sudu, kao i odštetu od 5.250 dolara po osobi.