Uoči sutrašnjeg sastanka šestorke
0

Inzko: Stranački lideri trebaju da iskoriste otvoreni put

SRNA
Valnetin Inzko
Valnetin Inzko
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je da je intervencija OHR-a u Srednjobosanskom kantonu doprinijela "otvaranju puta" za razgovore o novoj koaliciji u BiH i da šestorica stranačkih lidera "moraju konačno iskoristiti otvoreni put" kada se sutra sastanu u Sarajevu.

"Dogovor o Vijeću ministara je davno trebalo da bude postignut i to će biti dobar početak kako bi bio okončan ovaj destruktivni zastoj i omogućilo da se počnu rješavati ozbiljni ekonomski i socijalni problemi sa kojima se BiH suočava", rekao je Incko u razgovoru sa zamjenikom američkog državnog sekretara Williamom Barnesom u Washingtonu i dodao da se taj posao ne može beskonačno odgađati.

U saopštenju iz OHR-a navodeno je da je Inzko prilikom razgovora sa visokim američkim zvaničnicima, uključujući i Barnesa, istakao da lideri stranaka u BiH imaju moć da ostvare ključni napredak, te da je sada krajnje vrijeme da to učine. 

On je naveo da  stranački lideri treba da poštuju i provode Mirovni sporazum te ispune uslove za članstvo u EU i NATO.

Inzko i Barnes razgovarali su i o "aktuelnim pokušajima osporavanja dejtonskih institucija", pa je visoki predstavnik istakao da napredak ostvaren u provođenju Mirovnog sporazuma ne smije biti poništen. 

"Institucije obuhvaćene Aneksom četiri  Dejtonskog sporazuma imaju pozitivnu i važnu ulogu za državu i njene građane i one će imati važnu ulogu u budućnosti u kontekstu napretka zemlje ka punim evroatlantskim integracijama. Ove institucije moraju imati podršku", smatra Inzko.

U saopštenju se nvodi da je na sastanku konstatovano da neuspjeh u postizanju dogovora o budžetu za 2011. ili 2012. godinu može imati štetne reperkusije po ključne dejtonske institucije i funkcionisanje države.
Ističući odlične radne odnose sa ojačanom Delegacijom EU u BiH, visoki predstavnik je rekao da "integracija u EU i provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma nisu međusobno isključivi".

"Radimo kao tim i posvećeni smo tome da obezbijedimo da BiH postigne trajnu stabilnost i prosperitet, poštujući i provodeći mirovni sporazum i odlučno napredujući ka punim evroatlantskim integracijama", rekao je Inzko.

On je zahvalio zamjeniku državnog sekretara Barnesu na stalnoj i energičnoj podršci Washingtona BiH i OHR-u.