BiH
0

Intenzivirani radovi na ekshumaciji na deponiji u Buća Potoku

Klix.ba
(Foto: Tužiteljstvo BiH)
Proces traženja posmrtnih ostataka i ekshumacije koji se odvija na lokalitetu deponije u sarajevskom naselju Buća Potok intenziviran je angažmanom dodatne mehanizacije, kako bi se radovi ubrzali, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo BiH i ostale institucije uključene u proces u narednom periodu uložit će maksimalne napore u procesu traženja posmrtnih ostataka žrtava ratnih zločina srpske nacionalnosti sa područja Sarajeva. Radovi su intenzivirani na glavnoj lokaciji, kao i četiri lokacije u blizini, a za koje postoje saznanja da bi se tu mogli nalaziti posmrtni ostaci žrtava. U radovima će se koristiti teška mehanizacija, namijenjena za iskopavanje velikih količina zemlje", navodi se u saopćenju.

Dodaju kako Tužiteljstvo BiH proces ekshumacije i identifikacije nestalih osoba smatra jednim od prioriteta u svom radu, te je u idućoj godini zatražilo izdvajanje više materijalnih i ljudskih resursa, za procese ekshumacija u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

"Proces traženja i identifikacije nestalih osoba, najvažniji je za porodice žrtava, koje već dvije decenije tragaju za posmrtnim ostacima svojih članova porodice, te će proces ekshumacija i dalje biti jedan od prioriteta Tužiteljstva BiH", saopćeno je.