Negativa(c)dana
0

IDDEEA - Nema redova za vize, ali ima za bh. pasoš

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Nakon što je Vijeće Evropske unije odlučilo omogućiti našim građanima putovanje u zemlje Šengena bez viza, od 15. decembra, naše institucije su, ko zna po koji put, pokazale da su nedorasle "vanrednim" situacijama, iako ukidanje viza građani BiH čekaju godinama, a mjesecima se govorilo da će do toga doći krajem godine.

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) saopćila je da znatno povećan broj zahtjeva za izdavanje pasoša u proteklom periodu nije razlog za “pad sistema“ za obradu podataka za pasoše. Ipak, priznaju da njihov sistem usporeno radi, i to "zbog instalacija koje se moraju vršiti dok je sistem u funkciji".

Instaliranje sistema za digitalni potpis usporilo izdavanje pasoša

Kao da je građanima, koji su godinama čekali na ukidanje diskriminirajućeg viznog režima, bitan razlog zbog kojeg sad umjesto za vize moraju čekati u redovima za pasoš vlastite države. Tek da spomenemo da su građani BiH samo u prošloj sedmici dnevno podnosili 4.000-5.000 zahtjeva za izdavanje biometrijskih pasoša, s kojima se jedino može putovati u zemlje EU.

Do kraja novembra digitalni potpis u BiH

Iz IDDEEA-e se pravdaju da su spomenute instalacije u korist povećanja sigurnosti postupka izdavanja dokumenata, kao da su svi biometrijski pasoši dosad izdavani pod nesigurnijim okolnostima. Važno je da znaju naći potpuno nesuvisao razlog, a to što nisu dorasli zadatku zbog kojeg su i formirani - pa, na to smo već navikli. Samo je pitanje dokad ćemo trpjeti i čekati.