BiH
76

Gratz: Nužne reforme zatvorskog sistema

FENA
Hidajet Jabandžić i Dennis Gratz
Hidajet Jabandžić i Dennis Gratz
Zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Dennis Gratz posjetio je danas Kazneno-popravni zavod Zenica, gdje je razgovarao s direktorom Hidajetom Jabandžićem, zaposlenicima i osobama na izdržavanju zatvorskih kazni.

Gratz je posjetio zatvor kako bi utvrdio stanje i uvjete s posebnom pažnjom na 16 osoba - duševnih bolesnika, koja se nalaze na odjelu Forenzike, a za koje Federacija treba osigurati alternativni objekat za smještaj u skladu s presudom Evropskog suda za ljudska prava.

"Raduje me činjenica da je uspostavljen sistem podnošenja žalbi, da u skladu s budžetskim ograničenjima ima prostora za školovanje osoba na odsluženju zatvorskih kazni, ali je potrebno uraditi još na rješavanju statusa maloljetnih osoba te duševnih bolesnika, koje je potrebno izdvojiti. Moramo imati više sluha za marginalizirane kategorije", kazao je Gratz.

Smatra da je nužno pristupiti izmjenama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija FBiH, rasteretiti KPZ Zenica uvođenjem zatvorenih odjela u drugim zavodima poluotvorenog tipa te raditi na uspostavi federalne zatvorske uprave.

U KPZ-u Zenica kaznu služi 770 zatvorenika, što je gotovo polovina zatvorenika svih zatvora u Federaciji te je Gratz najavio da će ove preporuke za resterećenje tog zavoda prenijeti Komisiji za ljudska prava i slobode Parlamenta Federacije.

Iz Naše stranke je najavljeno da će Gratz zatražiti i sastanak s predstavnicima Federalnog ministarstva pravde u vezi s pitanjima koja su pokrenuta tokom današnje posjete.