BiH
88

Gradsko vijeće Sarajeva: Usvojena inicijativa o spomeniku američkoj administraciji i Holbrookeu

Anadolija
Gradskog vijeće Sarajeva na posljednjoj sjednici jednoglasno je usvojilo inicijativu vijećnika Mire Lazovića da se u Sarajevu izgradi spomenik posvećen američkoj administraciji predvođenoj Richardom Holbrookeom, zbog zasluga za mir koji je uspostavljen u BiH.

Potvrdivši ovu informaciju, Lazović je istakao da je procedura sada na Komisiji za spomenike Gradskog vijeća Grada Sarajeva koja bi u narednom periodu trebala razmatrati lokaciju za spomenik.

"Uputio sam inicijativu da se adekvatno obilježi rad američke administracije koju je predvodio Richard Holbrooke, a koja je pomogla da se zaustavi rat u BiH. Trebalo bi naći lokaciju i obilježje koje bi označavalo bitne ljude iz američke administracije, sa Holbrookeom na čelu. Poenta je da je to historijski fakat, da je zaustavljen rat '95. godine, i težište obilježja je da se da jedna vrijednost američkoj administraciji koja je učinila napor da se postigne mir u BiH", rekao je Lazović.

Prema njegovim riječima, spomenikom američkoj administraciji i Holbrookeu želi se animirati i sadašnja američka administracija da se, kako je rekao, "konačno uključi u pronalazak boljeg rješenja za BiH kojim bi se zemlja bržim putem mogla izgraditi kao stabilna država".

Inače, Holbrooke, bivši zamjenik američke državne sekretarke Madeleine Albright, smatra se "ocem ili arhitektom" Daytonskog mirovnog sporazuma. Tim dokumentom službeno je okončan skoro četverogodišnji rat, a Bosna i Hercegovina je ustrojena kao država tri konstitutivna naroda i ostalih, i dva entiteta – Federacije BiH i Republike Srpske.