BiH
0

Goran i Zoran Damjanović proglašeni krivim za ratne zločine protiv stanovništva

FENA
Sud BiH je danas izrekao prvostepenu presudu u predmetu Odjela I za ratne zločine, kojom su optuženi Goran i Zoran Damjanović proglašeni krivim za krivično djelo ratnog zločina protiv stanovništva.

Pored ovoga, prvostepenom presudom Goran Damjanović je proglašen krivim za krivično djelo nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materijala.

Goran Damjanović je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina, dok je Zoran Damjanović osuđen na kaznu zatvora od 10 godina i šest mjeseci.

Presudom sudećeg vijeća, Goran i Zoran Damjanović su proglašeni krivim što su 2. juna 1992. godine u naselju Bojnik u Sarajevu kao pripadnici vojske Srpske republike BiH, naoružani s puškama i u vojnim uniformama, zajedno s drugim vojnicima učestvovali u premlaćivanju grupe od oko 20 do 30 zarobljenih muškaraca bošnjačke nacionalnosti.

Neki od zarobljenika već su bili ranjeni nakon što su bili zarobljeni ranije u toku dana od vojnih snaga Srpske republike BiH u naselju Ahatovići.

Premlaćivanje je trajalo od jednog do tri sata kojom prilikom su optuženi zajedno s drugim vojnicima, zarobljenike tukli puškama, palicama, bocama, te nogama i rukama, na taj način nanoseći žrtvama tešku fizičku i psihičku bol.

Motiv premlaćivanja je prema presudi sudećeg vijeća bio kažnjavanje zbog pružanja otpora prilikom napada na Ahatoviće, te činjenica da su žrtve bili Bošnjaci.

Prema presudi sudećeg vijeća, Goran Damjanović je 26. aprila 2006. neovlašteno držao veću količinu vatrenog oružja i municije u porodičnoj kući čime je počinio krivično djelo nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materijala.

Vrijeme koje su Goran (od 26. aprila 2006. do 18. januara 2007. godine) i Zoran Damjanović (od 26. aprila do 22. juna 2006. godine) proveli u pritvoru uračunat će se u izrečenu kaznu zatvora, saopćeno je iz Suda BiH.