Reakcije na obustavu istrage
0

Ganić: Treba istraživati zločince koji su ubili hiljade civila u BiH

Sarajevo-x.com
Ejup Ganić
Ejup Ganić
Nakon što je iz Tužilaštva BiH danas saopćeno da je obustavljena istraga protiv osumnjičenih u slučaju Dobrovoljačka, neki od njih su za Sarajevo-x.com prokomentarisali tu odluku.

Ejup Ganić, ratni član Predsjedništva RBiH, kaže da je Dobrovoljačka historijski slučaj i za BiH i za Srbiju, ali da iz "tog procesa Srbija izlazi kao profiter".

"To je slučaj u kojem je međunarodna zajednica bila svjedok od početka i koja je učestvovala u dogovoru o razmjeni. Nakon ovih skoro 20 godina mora se priznati da Srbija izlazi kao veliki profiter iz ovog procesa, jer je uspjela da angažuje od Haškog tribunala do nekoliko tužilaštava najbolje eksperte međunarodne zajednice u domenu tužilaštva i sudstva da rade na ovom slučaju, gdje je nažalost poginulo nekoliko ljudi, umjesto da istražuju zločince koji su ubili hiljade civila tokom rata u BiH.

Ovo preusmjeravanje međunarodne zajednice na sporedni kolosijek je ipak uspjeh Beograda i njihove politike, ali nadamo se da međunarodna zajednica neće ponovo nasjesti na neke nove dobrovoljačke i koristiti svoje resurse na sporodnom kolosijeku, već da će naći snage da kazni zločince koji su tokom agresije na BiH izvršili sve zločine", rekao je prof. dr. Ejup Ganić za Sarajevo-x.com.

Dževad Topić, komandant Teritorijalne odbrane, rekao je da je istraga trebala davno biti obustavljena, odnosno da nije ni trebala biti pokrenuta.

"Mi smo samo branili ovaj grad kako nam se ne bi desila Bijeljina ili neki drugi grad. Nisam se uopšte bojao, jer sam znao da nismo uradili ništa protiv zakona i međunarodnih konvencija", rekao je Topić za Sarajevo-x.com.

U izjavi za Fenu Zaim Backović je rekao kako je pravda nešto što je dokučivo bez obzira na insinuacije koje su rađene prema njemu i što je njegova porodica trpjela u zadnjih deset godina.

"Ja znam da nikada nisam ni jednom čovjeku nanio zlo, ja znam da ne bih nanio zlo, i ja se ponosim sa svim onim što sam radio u odbrani svoje zemlje i njenih građana", izjavio je Backović.

Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv Ejupa Ganića, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića, jer je utvrđeno da u radnjama osumnjičenih nisu sadržana obilježja krivičnog djela.