O kvalitetu života
159

Forto: Sarajevo je mladima od 15 do 25 godina dosadan grad, to moramo promijeniti

B. R.
Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Govoreći o životu mladih u Kantonu Sarajevo, premijer ovog kantona Edin Forto (NS) poručio je da je glavni grad Bosne i Hercegovine za osobe od 15 do 25 godina dosadan grad. Obrazložio je kako se to može promijeniti.

Forto je to konstatovao na dvodnevnoj konferenciji Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u Sarajevu posvećenoj tome kako općine i gradovi mogu poboljšati kvalitet života mladih u svijetu koji će od sutra imati osam milijardi stanovnika.

"Kad god pričamo o mladima, govorimo o činjenici da njih 70 posto kaže da žele ići. Mlade možemo podijeliti u tri kategorije - oni od 15 do 25 godina, oni koji planiraju porodicu i oni koji su već u začetku formiranja porodice. Za ove prve je ključno stvoriti ushićenje da žive tamo gdje žive. Sarajevo je njima dosadan grad. Nemamo za njih sportskih, kulturnih, muzičkih događaja", ukazao je.

Govoreći o kvalitetu života mladih, posebno se osvrnuo na kulturni sadržaj.

"Strašno je slaba ponuda za mlade, kada razmišljaju o provodu, o zabavi i sretanju drugih i drugačijih. Razmišljaju o Beogradu, Zagrebu, Beču i Grazu i onda razmišljaju o odlasku. Moramo investirati u sadržaj za mlade. To se neće desiti samo od sebe. Ako pustimo da to bude komercijalno i da kultura bude komercijalna, onda ćemo dobiti koncert u Zetri koji je bio prije nekoliko dana, to će biti jedina ponuda", mišljenja je premijer Forto.

Prema njegovim riječima, ako je vlast 70-ih godina imala viziju i stvorila kulturnu infrastrukturu, onda je mi moramo napuniti sadržajem.

"Mladi moraju imati osjećaj da žive tamo gdje i drugi žele doći da žive", zaključio je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Suorganizatorica i učesnica konferencije je i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja se obratila skupu.

"Mnoge zemlje regije suočavaju s brzim demografskim promjenama usljed emigracija i niske stope fertiliteta, lokalne zajednice imaju važnu ulogu u stvaranju okruženja koje će omogućiti mladima da sa sigurnošću planiraju svoju budućnost. Stoga je izgradnja gradova prilagođenih mladima ključni element izgradnje društva koje će biti otpornije na demografske promjene", izjavila je Karić.

Direktorica UNFPA-e za istočnu Evropu i centralnu Aziju Florence Bauer je istakla da će planeta od sutra, 15. novembra, imati osam milijardi stanovnika.

"To je historijski trenutak i to je uspjeh, što znači da čovječanstvo ima duži životni vijek. Neke države imaju rast stanovništva, a neke imaju pad stanovništva, među kojima je Bosna i Hercegovina", naglasila je.

Florence Bauer, direktorica UNFPA-e za istočnu Evropu i centralnu Aziju (Foto: I. Š./Klix.ba)
Florence Bauer, direktorica UNFPA-e za istočnu Evropu i centralnu Aziju (Foto: I. Š./Klix.ba)

Napomenula je da je odgovornost na lokalnim zajednicama da mladima osiguraju dobre uslove života.

Generalni sekretar Saveza općina i gradova Republike Srpske Aco Pantić je podsjetio na jednu anketu kojom se utvrdilo da većina mladih kao najveći problem vide to što je komplikovan i spor način odlaska iz Bosne i Hercegovine.