Nakon pritiska HDZ-a
0

FOTO / Enesu Čelosmanoviću pobrisane fotomontaže s Facebooka

Piše: Tatjana Sekulić
Brčaku Enesu Čelosmanoviću, koji već duži niz godina živi u Zagrebu, skinute su sve fotografije sa Facebook profila, odnosno fotomontaže kojima izražava svoj stav o političkoj situaciji u Hrvatskoj. Satirične fotografije o HDZ-u su mu obrisane te mu je zabranjen pristup određenim aplikacijama.
Foto: Enes Čelosmanović
Foto: Enes Čelosmanović
Čelosmanović smatra da su njegove fotomontaže obrisane nakon što je veći broj članova HDZ-a poslao pritužbe Facebooku.

"Ja sam kompjuterski stručnjak i znam kako funkcionira Facebook. Da bi fotomontaže bile ukinute potrebno je da više osoba pošalje Facebooku zahtjev za ukidanje. Prije nekoliko dana počeli su mi brisati fotografije, a zabranjen mi je pristup određenim aplikacijama, odnosno funkcijama", kazao je Čelosmanović za Sarajevo-x.com.

Istakao je da su ga i ranije napadali desničari, ustaško-četničkih svjetonazora.

Foto: Enes Čelosmanović
Foto: Enes Čelosmanović
"Pred izbore u Hrvatskoj, HDZ je nervozan. Sve ankete pokazuju da neće ponovo dobiti izbore pa se na sve načine bore, čak i protiv ovakve vrste ismijavanja", istakao je Brčak, koji se proslavio fotomontažama koje objavljuje na svom Facebook profilu.

Njegove fotografije prenosi preko 20 portala i vidi ih oko 250.000 ljudi.

Od toga on nema nikakve zarade. Živi veoma teško, jer godinama ne radi, ali tvrdi da mu je draže živjeti na takav način nego se prodati i raditi za određene stranke.

"Neke stranke su me pokušavale kupiti, ali sam ih odbio i time digao sebi ugled kod sebe", kazao je za Sarajevo-x.com.

Istakao je da uprkos napadima ne namjerava prestati praviti fotomontaže.

"Neovisan sam. Niko me ne plaća za ovo što radim. Tim fotomontažama izražavam svoj stav", naglasio je.

Foto: Enes Čelosmanović
Foto: Enes Čelosmanović
Podsjetimo, Čelosmanoviću su nedavno neofašisti prijetili ubistvom, zbog objavljivanja montaže urađene na originalnoj fotografiji sa nogometne utakmice u Širokom Brijegu gdje su, jedna pored druge, bile istaknute fašistička i zastava Vatikana.
Foto: Enes Čelosmanović
Foto: Enes Čelosmanović
Prijetnje su mu stizale i zbog fotomontaža reisa Mustafe Cerića i predsjednika RS-a Milorada Dodika te su mu neke od tih fotografija i obrisane.

No, on nastavlja svoju borbu, jer ima pravo da kao pojedinac izrazi svoj stav i kroz fotomontaže pokaže šta misli i osjeća.

Foto: Enes Čelosmanović
Foto: Enes Čelosmanović