BiH
2

Dušanka Majkić: Prijetnje sankcijama BiH su napumpana politička priča

Anadolija
Dušanka Majkić (Foto: Klix.ba)
Dušanka Majkić (Foto: Klix.ba)
Donošenje zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti BiH, odnosno prijetnja sankcijama Komiteta stručnjaka za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL) Vijeća Evrope bespotrebno se pretvorilo u političku priču u Bosni i Hercegovini, istakla je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH. 

"Umjesto da se pozabavimo suštinom, bespotrebno se pumpaju stvari koje nikome ne idu u korist. Sramota je BiH svrstavati u rang Sjeverne Koreje i Irana pri tome imajući na umu činjenicu da je reforma bankarskog sektora kao prva okončana u tranzicijskom periodu i to veoma uspješno", naglasila je Majkić.

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PS BiH, čije je parlamentarno tijelo bilo nadležno u komisijskoj fazi za razmatranje prijedloga zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti BiH, navodi da se sada sa MONEYVAL-om ponavlja isti scenarij kao i u slučaju prijetnji izbacivanjem BiH iz Vijeća Evrope. 

"I tada su neki u BiH pitali kada će država biti izbačena iz Vijeća Evrope. Neshvatljivo je i nepojmljivo da neki jedva čekaju da im se desi neka nesreća. Jednostavno ne razumijem one koji na sve strane očekivajući nesreću misle da će iz toga izvući neku korist. Ona neće niti može biti dugoročna. Poigravati se sa sudbinama ljudi koji iz inostranstva primaju novac od svoje rodbine i unoseći strah da će to doći u pitanje je nešto najniže što bilo ko može koristiti kao svoj adut za uspjeh, jer od toga nema ništa. Izjave i radnje kojim se neki predstavljaju kao spasioci svijeta su smiješne", ističe Majkić. 

Ona je istakla kako Zakon o sprečavanju pranja novca BiH postoji i kako Finansijsko obavještajni odjel Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na osnovu toga vrši provjeru i nadgledanje finansijskih transakcija putem banaka i osiguravajućih društava. 

"Banke su struktuirane tako da su u skladu sa zakonskim odredbama dužne da svaku transakciju veću od 29.000 KM prijave, na osnovu čega Finansijsko - obavještajni odjel SIPA vrši provjeru porijekla novca. Na svaku sumnjivu transakciju se ukazuje i djeluje. Pa, Republika Srpska je samo po tom osnovu sprečavanja pranja novca u budžet inkasirala 20 miliona KM", navela je Majkić.

Naime, naglašava predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost u agencijama za bankarstvo entiteta postoje supervozori koji u slučaju bilo čega da se desi reagiraju i slučajeve prijavljuju posebnom odjeljenju za praćenje pranja novca pri SIPA. 

"Malo zemalja EU ima tako uređenu zakonodavnu legislativu kao BiH i to nam je rečeno. Ono što se donosi novim prijedlogom zakona koji je u proceduri samo se dodatno usklađuje i osnažuje ono što su zahtjevi  MONEYVAL-a", navodi Majkić. 

Ona ističe kako je veliki problem u tri člana delegacije BiH pri MONEYVAL-u koji "nisu kompetentni". 

"Ono što oni govore i prenose u mnogim slučajevima nije relevantno. Radi se uglavnom o ispunjenim uslovima BiH ili ti zahtjevi uopšte ne stoje. Problem je što se radi o nižerangiranim službenicima Ministarstva pravde BiH, SIPA i agencije iz oblasti bankarstva koji su predstavnici svojih institucija, a ne bh. delegacija koju je potvrdila PS BiH, Savjet ministara ili Predsjedništvo BiH. Zbog propusta u imenovanju stalnih delegacija je Predsjedništvo BiH i donijelo odluku da se više niko ne može pojavljivati u tom obliku bez njihovog odobrenja", istakla je Majkić.

Stoga je navodi, u novom prijedlogu zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti i jasno naznačeno da će se u roku od 30 dana nakon stupanja na snagu predložiti novi, stručni kadrovi za to tijelo. 

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PS BiH navela je kako se priča o donošenju zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti vodi dvije godine jer "Ministarstvo bezbjednosti BiH nije bilo spremno da prihvati određene sugestije koje će značiti njegovo poboljšanje". 

"Nama treba zakon koji će biti potpuno usklađen sa međunarodnim standardima, a ne onaj koji će biti donesen i odmah nakon toga mijenjan. Zašto je sada zakon prošao? Nakon što je prihvaćeno devet amandmana Ministarstva pravde RS-a, kojim je tekst poboljšan akt je na Predstavničkom domu PS BiH dobio jedinstvenu podršku. To puno govori", cijeni Majkić.