Sprečavanje pranja novca
11

Delegati Doma naroda BiH danas odlučuju: BiH nastavlja koračati ka EU ili ide na sive i crne liste?

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas će na hitnoj sjednici razmatrati usvajanje zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.
Ovo je ključni Zakon kako bi se spriječio negativan izvještaj Komiteta eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL) čija delegacija boravi u Bosni i Hercegovini od 12. februara i ocjenjuje napredak BiH u oblasti sprečavanja pranja novca i finasiranja terorističkih aktivnosti.

U slučaju neusvajanja ovog Zakona, te samim tim i negativnog izvještaja, Bosna i Hercegovina bi se mogla naći na "sivoj listi" Moneyvala što bi proizvelo ozbiljne posljedice i probleme privredi, finansijskim institucijama i građanima Bosne i Hercegovine.

Ukoliko bude usvojen, zakon bi mogao stupiti na snagu prije nego što eskperti Moneyvala okončaju svoju posjetu Bosni i Hercegovini.

Zakon je usvojen po hitnoj proceduri krajem prošle godine u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, ali nije prošao na sjednici Doma naroda koja je održana 31. januara. Tada ni njegovom predlagaču, ministru sigurnosti Nenadu Nešiću, nije bilo najjasnije zašto su njegovi partnersi iz SNSD-a povukli ovaj prijedlog.

Ovaj zakon je i jedan od ključnih na putu BiH ka EU odnosno otvaranju pregovora narednog mjeseca. Ako bude usvojen, pred domaćim političarima će ostati da usvoje još dva važna zakona plus Frontex.

U slučaju da vladajuća koalicija ne uspije ispuniti ove uslove, izvjesno je da će BiH propustiti važan voz koji ide ka Briselu. Na tu opasnost upozorili su svi međunarodni zvaničnici, a čega su svjesni i domaći lideri.

Početak sjednice zakazan je za 10:30 sati.