BiH
0

Duraković: OHR je jedini vrhovni tumač Daytonskog mirovnog sporazuma

FENA
Ćamil Duraković (Foto: Anadolija)
Ćamil Duraković (Foto: Anadolija)
Inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" je legalna i u njoj ne vidim kršenje nikakvog zakona niti Daytonskog sporazuma. To nam je dozvolio Ustav BiH, Zakon o prebivalištu, kao i Izborni zakon, izjavio je Feni načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković povodom izjava pojedinih srpskih političkih dužnosnika u Srebrenici da se Inicijativom „Glasaću za Srebrenicu“ ruši Daytonski mirovni sporazum, a koje prenose mediji u RS-u.

On je ponovio da su izbori u Srebrenici za njega završena stvar, što je potvrdila Izborna komisija BiH i na kraju Apelaciono odjeljenje Suda BiH - da ne postoji elementi bilo kakvog kršenja zakona, a pogotovo Daytonskog sporazuma.

Povodom navoda iz SDS-a Srebrenice u vezi sa Inicijatvom „Glasaću za Srebrenicu“, Duraković je naveo da se radi o politici kontinuiteta koja je dovela i do genocida u Srebrenici i mnogim drugim mjestima u BiH i koja, istaknuo je, nažalost, do današnjeg dana nije sankcionirana.

Duraković je posebno istaknuo da SDS nije vrhovni tumač Daytonskog sporazuma, već politička stranka srpskog opredjeljenja, te da je vrhovni tumač Daytona u BiH jedino Ured visokog predstavnika (OHR).