Procedura u toku
16

VSTV o izboru kadrova u "federalni USKOK": Obavljeni su razgovori i formirane liste kandidata

S. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) oglasilo se povodom formiranja posebnih odjela Federalnog tužilaštva FBiH i Vrhovnog suda FBiH u koje bi trebalo biti imenovana 10 sudija i 10 tužitelja. Riječ je o odjelima koji će činiti "federalni USKOK".
Iz VSTV-a Istakli su da su obavljeni razgovori sa kandidatima.

"Formirane su liste kandidata koji su prešli bodovni prag i koji, u smislu odredbi Poslovnika VSTV BiH, mogu ići u proceduru koja podrazumijeva traženje dodatnih podataka o njihovom radnom angažmanu od institucija u kojima rade te institucija neposredno višeg stepena, nakon čega će biti formirane Rang liste", kazali su iz VSTV-a za Klix.ba.

Dodali su da postoji mogućnost da će VSTV ovo pitanje razmotriti na sjednici planiranoj u aprilu.

"Početak rada navedenih pravosudnih institucija je teško procijeniti. Naime, nakon što određena osoba bude imenovana na navedene pozicije potrebno je da protekne rok za odlučivanje Suda Bosne i Hercegovine po eventualno pokrenutim tužbama drugih kandidata te da se okonča postupak dodatnih provjera, u skladu sa članom 44. stav 6. i članom 86 c. stav (4) do (8) Zakona o VSTV-u BiH"; navodi se.

Podsjećamo, izbor novih kadrova odnosi se formiranje posebnih odjela Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH, koje je premijer FBiH nazvao "federalnim USKOK-om", a koja će se baviti borbom protiv kriminala i organizovanog kriminala.