Ogromna šteta od poplava
0

Drina, Bosna i Neretva se povlače, Sava i Spreča rastu

FENA
Federalni operativni centar dostavio je redovni izvještaj o poplavama i klizištima na teritoriji Federacije BiH za 3./4. decembra do 10 sati, u kojem se navodi da je vodostaj većine rijeka u blagom opadanju, osim Spreče i Save, koja je duž cijelog svog toka u porastu

Općina Goražde

Vodostaj rijeke Drine je u konstantnom blagom opadanju, zadnje mjerenje nivoa rijeke Drine dana 4. decembra u 7 sati iznosi 330 cm. Na većini poplavljenih mjesta rijeke Drina se povukla u svoje korito ostavljajući iza sebe velike količine mulja, nanosa drva i drugog materijala, kao i ogromne štete koje su vidljive na svim stambenim, pomoćnim objektima, materijalnim dobrima i poljoprivrednim imanjima. U toku su aktivnosti na poslovima iscrpavanja vode iz podrumskih prostorija, čišćenje nanosa mulja, spiranje ulica, pročišćavanje propusnih kanala i šahtova. I dalje su izraženi problemi u telekomunikacijskom sistemu. Oko 20 sati cijelo gradsko područje je ostalo bez vode zbog kvara na glavnom vodu u ulici Zaima Imamovića. Kvar je otklonjen oko 23.30 sati, od kada je ponovno došlo do snabdijevanja stanovništva vodom. Preporučuje se obavezno prokuhavanje vode prije upotrebe. Snabdijevanje električnom energijom je redovno, osim dijelova područja koja su poplavljena te još uvijek nisu stečeni uslovi za njihovo uključivanje u elektro-energetski sistem. Općinski štab civilne zaštite je u stalnom zasjedanju, radi na terenu i vodi aktivsti u cilju zaštie spašavanje ljudi i materijalnih dobara.

Općina Foča-Ustikolina

U toku popodnevnih sati došlo je do pojave plavnog vala koji je ponovo poplavio prostorije restorana "Baša" d.o.o. Ustikolina. U dane vikenda planirano je dežurstvo članova OŠCZ zajedno sa uposlenicima Općine, te puna koordinacija sa policijskom stanicom Ustikolina. Nakon posljednjeg izvještaja tri evakuirane porodice djelimično su se vratile u stambene objekte i smjestile se u prostorije koje nisu bile zahvaćene poplavom. Nije bilo problema sa isporukom električne energije kao i vodom za piće. Putna komunikacija Cvilin - Kožetin je i dalje u prekidu za saobraćaj motornih vozila, pa se trenutno koristi alternativni putni pravac prema tom mjestu.

Općina Pale - Prača

Stanje na području općine Pale-Prača je zadovoljavajuće. Vodostaj rijeke Prače je u jutarnjim satima u blagom porastu. Takođe, i vodostaj potoka je u blagom porastu, ali trenutno nema opasnoti od izlijevanja. Saobraćaj na regionalnom putu Prača - Goražde u mjestu Srednje se odvija otežano i na snazi je još uvijek zabrana za teretna vozila. Koriste se alternativni pravci Hrenovica - Mesići - Goražde i Prača -Datelji - Goražde. Voda za piće je u ispravnom stanju, ali se preporučuje prokuhavanje.

Općina Konjic

Tokom jučerašnjeg dana OC Konjic je zaprimio veći broj dojava o klizištima kao i drugim posljedicama visokog nivoa vode, kao što su voda u podrumima potopljenim okućnicama, kao i o uništenju materijalnih dobara. Najveći broj klizišta se nalazi u naseljima: Spiljani, Polje - Bijela, Tuleg, Tušćica, Repovica - Lipovci, Falanovo brdo i Kostajnica.

Grad Mostar

Trenutno je stabilno stanje sa tendenciom pada nivoa akumulacija HE na Neretvi. I dalje su ekipe Službe civilne zaštite i vatrogastva Grada Mostara prisutne na terenu i u stalnom su kontaktu sa građanima. Iako je došlo do opadanja nivoa rijeke Neretve kroz Grad Mostar i dalje ostaje na snazi upozorenje za građanstvo koje je naseljeno uz samo korito rijeke Neretve. Lokalni put Buna-Blagaj u mjestu Podpetak je i dalje u prekidu zbog izlijevanja rijeke Bune. U prekidu je i put Baćevići - Buna - Maloševići.

Općina Čitluk

Voda koja je poplavila cestu u Kručevićima, povukla se. Trenutno je poplavljeno nekoliko podruma porodičnih domova. Stanje je nepromijenjeno u odnosu na jučer.

Općina Stolac

Trenutno stanje vodostaja rijeke Bregave je 103 cm. Stanje nivoa vode u Hutovu blatu je povećano za 10 cm u posljednjih 12 sati. Lokalni makadamski put Derani - Svitava je neprohodan (50 cm vode). Podzemne vode poplavile su podrume u stambenim zgradama blizu korita Bregave (50 podruma). Četiri stana su poplavljena, visina vode 1,50 m. Putni pravac Rivine - Greda - Pileta (lokalni put), voda se povukla pa je put prohodan.

Foča (Foto: SRNA)
Foča (Foto: SRNA)
Općina Ravno

Na terenu je stanje nepromijenjeno u odnosu na jučer. I dalje je velik nivo vode u Popovu polju. Putne komunikacije Ravno - Hutovo u mjestu Vrutak i Ravno - Trnovica su u prekidu. Jedina komunikacija Ravnog je starom prugom prema Hutovu, mnoga sela su komunikacijski odsječena.

Općina Čapljina

Svi granični prijelazi u ovoj općini su zatvoreni do daljnjeg zbog velikog vodostaja. Rijeka Trebižat i dalje plavi polja u njenom toku kroz općinu Čapljina. Vodostaj je u blagom padu, mnoge poljoprivredne kulture kao i voćnjaci nalaze se i dalje pod vodom. Rijeka Neretva se povukla u korito u Počitelj polju i Šurmancima. U Počitelj polju je potopljeno oko 50 obiteljskih kuća koje mještani čiste, u Šurmancima 25 porodičnih kuća iz kojih se voda povlači, voda iz kuća u Bivoljem polju postepeno se povlači. U Gabela polju pod vodom je oko 70 kuća, u Nerezima oko 30 domaćinstava, gdje je put neprohodan. U Dračevu se voda povukla iz 10 kuća. Iz Struga voda se povlači iz 15 kuća. U naseljenom mjestu Doljani pod vodom je lokalni put, ugroženo je oko 50 kuća. Ukupno na području ove općine ima oko 290 domaćinstava pod vodom. Nije bilo organizovanog iseljavanja stanovništva. P.H.E. Čapljina je van pogona. Pripadnici vatrogasne postrojbe i Civilne zaštite konstantno su na terenu i poduzimaju potrebne mjere zaštite. U ovoj općini od sinoć u 18.30 sati je proglašeno stanje elementarne nepogode od poplave.

Općina Bihać

U naselju Kulen Vakuf nivo rijeke Une je u opadanju i jutros u 6 sati iznosio je 350 cm, što je za 10 cm niže u odnosu na jučerašnji dan. Zbog izlijevanja rijeke Une iz svog korita obustavljen je saobraćaj na putnom pravcu Kulen Vakuf - Klisa (lokalni put). Vodostaj rijeke Une u 7 sati u Bihaću iznosio je 129 cm, što je za 39 cm niže u odnosu na mjerenje proteklog dana i ima tendenciju opadanja.

Općina Tomislavgrad

Na području općine i dalje je zatvorena kantonalna cesta Tomislavgrad - Mostar, na mostu Kovači došlo je do stabilizacije nivoa vode pa na tom dijelu nema više opasnosti. U općini Livno i dalje su ugrožena naselja: Guber, Žabljak i Prisap.

Sava u porastu

Rijeka Sava duž cijelog svog toka je u porastu. Visina vodostaja rijeke Save izmjerena u 7 sati, na sljedećim vodomjernim stanicama: Slavonski Brod - Brod 704 cm (jučer 667 cm), redovne mjere od poplava na 750 cm. Slavonski Šamac – Šamac 635 cm (jučer 577 cm) ,redovne mjere od poplava na 670 cm. Županja – Orašje 852 cm (jučer 789 cm), redovne mjere od poplava na 860 cm.

Tuzlanski kanton

Stanje na HA Modrac Vodostaj na brani HA Modrac u 7 sati iznosio je 199,68 m.n.m. (u odnosu na mjerenje jučer u 13 sati nivo je viši za 5 cm, kritična tačka preljeva je 200 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore je 75,6 m3/s. Jutros od 3 sata vodostaj na brani jezera Modrac je u fazi mirovanja, pa se u narednim satima očekuje postepeno opadanje. Prema informacijama dobijenim od OSCZ na TK, jutros od 7 sati, stanje na poplavljenim područjima je sledeće: Svi vodotoci i vodostaji na području Tuzlanskog kantona su u blagom porastu u odnosu na stanje juče u 16 sati. Poplavljeno je poljoprivredno zemljište na području općina Doboj Istok, Gračanica i Živinice. Za sada nema poplavljenih stambenih, industrijskih i drugih infrastrukturnih objekata.

Općina Doboj Istok

Bujičasti tokovi, nepostojanje sistema za prikupljanje odvodnih površinskih i oborinskih voda uzrokovali su plavljenje dva stambena objekta i više pomoćnih objekata u naselju Stadion Luka u MZ Klokotnica. Rijeka Spreča se izlila priobalno i poplavila oko 20 Ha poljoprivrednog zemljišta.

Općina Gračanica

Vodostaja rijeke Spreče jutros u 7 sati na mjernom mjestu Most za Karanovac iznosi 320 cm, i u odnosu na jučerašnje mjerenje u 16 sati viši je za 10 cm. Rijeka Spreča se izlila u području D. Lohinje i D. Orahovice i poplavila oko 50 ha poljoprivrednog zemljišta.

Općina Živinice

Na području općine Živinice rijeka Spreča se izlila iz korita i poplavila oko 60 ha poljoprivrednih površina na lokalitetima Maline, Suha i Barice. Rijeka Spreča ima tendenciju rasta.

Kanton Sarajevo

Na područjima općina Ilidža i Novi Grad situacija se postepeno normalizuje sve rijeke i vodotoci su u svojim koritima i nivo vode je u opadanju. Putne komunikacije su prohodne a ekipe civilne zaštite su na terenu i prate situaciju.

Općina Zenica

Vodostaj rijeke Bosne mjeren na mjernom mjestu u Zenici u 7.30 sati iznosi 350 cm, što je za još 20 cm niže u odnosu na jučerašnji nivo. Primijetan je pad vodostaja na svim rijekama na području Kantona i stanje se postepeno normalizuje.

Općina Trnovo

Stanje na klizištu kod HE "Bogatići" je nepromijenjeno u odnosu na sinoć, nije bilo pomjeranja tla ni objekata, saopćeno je iz Federalnog operativnog centra Civilne zaštite.