Uništen riblji fond
77

Ekološki incidenti ubijaju Spreču, zbog kompleksnih istraga teško se pronalazi krivac

A. K.
Rijeka Spreča (Foto: A. K./Klix.ba)
Rijeka Spreča (Foto: A. K./Klix.ba)
Ekološki incidenti u rijeci Spreči koja prolazi kroz Tuzlanski kanton nisu rijetkost, a riblji fond je skoro u cijelosti uništen. Nekadašnji raj flore i faune pretvoren je u taložnicu opasnih materija, a zbog kompleksnih istraga koje traju duži vremenski period teško se dolazi do odgovornih.

Krajem septembra prošle godine veće ekološko onečišćenje pogodilo je rijeku Spreču na području Živinica, a dva nova pomora ribe dogodila su se 30. aprila i 2. maja. Na ovaj problem prvi su opet ukazali članovi Sportskog ribolovnog društva Mrena iz kojeg za Klix.ba navode da je ova rijeka svakodnevno na udaru onečišćenja, s tim da povremeno dolazi do većih incidenata koji rezultiraju pomorom ribe.

"Veći ekološki incidenti se dešavaju uglavnom u periodu pljuskova kiše kada dolazi do ispuštanja većih količina otrovnih materija, dovodeći do pomora ribe. Sa slučajevima iz septembra prošle godine i aprila, odnosno maja ove, možemo govoriti da je došlo do potpune katasrofe, odnosno pomora ribe u cijelosti", kaže nam Mido Ferhatbegović, predsjednik Sportskog ribolovnog društva Mrena.

Problem i divlje deponije S obzirom da su najavljene kišne padavine, sportski ribolovci i ekolozi očekuju novi ekološki incident u riječnoj vodi. Trenutno sve nade polažu u nadležne institucije u cilju pronalaska odgovornih za uništenje biljnog i životinjskog svijeta u Spreči.

"Raduje nas što vidimo da se stvari u istragama mijenjaju za razliku od ranijih godina. U trenutna dva predmeta tužiteljica Tužilaštva Tuzlanskog kantona koja vodi slučaj maksimalno se uključila i trudi se pomoći u rješavanju problema. Posljednji događaj se odvio u vrijeme prvomajskog praznika, ali ona je i pored toga alarmirala policiju, inspektore i laborante. Takve slučajeve ranije nismo imali jer je uglavnom dolazio policajac, uzimao je izjavu od svjedoka i na tome se sve završavalo. Mi ćemo i ovaj put učiniti sve što je s naše strane kako bismo pomogli tužiteljici i njenom timu, a kakvi će rezultati biti ostaje samo da se vidi", dodaje Ferhatbegović.

Uginula riba u posljednjem ekološkom incidentu (Foto: UGSR Mrena)
Uginula riba u posljednjem ekološkom incidentu (Foto: UGSR Mrena)

Nekadašnja ljepotica izuzetno bogata ribom osim teških metala koji završavaju u njoj i dalje predstavalja mjesto za formiranje divljih deponija. Ova negativna pojava prisutna je duži niz godina, a nesavjesni građani svoje neprimjerene postupke opravdavaju neregulisanim odvozom smeća iz domaćinstava.

"Stanje se u proteklom periodu nije promijenilo po ovom pitanju. Tu je najveći problem svijest građana. Nakon formiranja deponije članovi našeg društva izađu na teren i očiste otpad, ali on se tu ponovo pojavi nakon sedam dana", nastavlja Ferhatbegović.

Inače, Spreča je osim u Živinicama na udaru i u Kalesiji, Lukavcu te Gračanici, a ranija istraživanja su pokazala da je riječna voda zagađena teškim metalima koji utječu na zdravlje stanovništva.

Dug put do pronalaska krivca Od ekološkog incidenta do pronalaska krivca težak je put za tužioce Tužilaštva Tuzlanskog kantona koji su nadležni za podizanje optužnica. U ovoj instituciji formirano je nekoliko predmeta, a jedan od njih vezan je za ekološki incident u Spreči iz kraja septembra prošle godine.

Uz ovaj predmet će biti spojeni i rezultati istražnih radnji koje se trenutno sprovode u cilju rasvjetljavanja posljednja dva pomora ribe.

Glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović za Klix.ba je kazao da su 30. aprila i 2. maja po njihovom nalogu pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova TK i Policijske uprave iz Živinica obavili dva uviđaja.

"Također, na uviđaj su izašli i vještak za zaštitu okoliša te certificirani institut za kvalitet, standardizaciju i ekologiju TQM iz Lukavca. Uviđaj se obavlja na jednom širem regionu vodotoka rijeke Spreče, uzeti su uzorci njene, kao i vode iz kanala za otpadne vode. Bit će obavljena analiza vode i materija koje se nalaze u njoj, kao i okolnog zemljišta", kazao nam je Arnautović.

Govoreći nam o procedurama u istražnom postupku, Arnautović nam je pojasnio da sada slijedi dostavljanje izvještaja MUP-a TK, instituta TQM te nalaza i mišljenja vještaka za zaštitu okoliša.

"Izvještaji o novim incidentnim situacijama će biti pripojeni na ranije formirani predmet u ovom tužilaštvu jer smo sličnu situaciju sa zagađenjem rijeke Spreče i okolnog zemljišta imali krajem septembra 2019. godine. Nakon što dobijemo nove izvještaje obavit će se njihova analiza, kao i analiza prethodno dostavljenih vještačenja i stručnih analiza. Nakon toga ćemo biti u mogućnosti donositi tužilačke odluke o eventualnoj odgovornosti za činjenje krivičnog djela onečišćenja okoliša", nastavlja Arnautović.

U predmetu iz septembra prošle godine naš sagovornik navodi da tužilačka odluka još uvijek nije donesena zbog činjenice da su rezultati analiza na njihovu adresu dolazili povremeno, onako kako su završavane.

Kompleksne istrage Istrage u ovakvoj vrsti predmeta Arnautović ocjenjuje relativno kompleksnim jer ih sačinjavaju izlasci na teren stručnih osoba i vještaka kojima je potrebno uzorkovanje vode i tla, a nakon toga izvršenje hemijskih analiza sastava vode.

"Mi zaključke možemo donositi jedino i isključivo na osnovu detaljnog proučavanja takvih analiza i izvještaja, uz ono što nam dostave nadležne policijske uprave, odnosno Sektor kriminalističke policije MUP-a TK na datume incidenata, na način da se utvrdi odakle je voda došla, gdje se slila i kako te koje su okolnosti dovele do pomora ribe", pojašnjava nam Arnautović.

U nekoliko predmeta Tužilaštvo Tuzlanskog kantona već ima pravosnažno riješene istrage, a trenutno se vrše i provjere u određenim predmetima s ciljem donošenja tužilačke odluke.

"Mi trenutno imamo pravosnažnu presudu za pravno lice, odnosno kompaniju GIKIL koja je po pravosnažnoj presudi dobila novčanu kaznu od 100.000 KM, kao i podignutu te potvrđenu optužnicu protiv Debashisa Gangulyja koji je napustio BiH i trenutno nije dostupan organima krivičnog gonjenja", naveo je Arnautović.

Kako nam je potvrđeno trenutno se sprovode i radnje vezano za izlijevanje toksičnih materija iz taložnice Bijelo more u Lukavcu koja pripada kompaniji SisecamSoda, uz još neke predmete koje je Tužilaštvo TK samoinicijativno formiralo s ciljem stavljana fokusa na rad u ovom segmentu.