Saslušana tri svjedoka
15

Počelo suđenje optuženom za ubistvo starice u Tumarama: Konfuzno svjedočenje i različite izjave

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
U Kantonalnom sudu u Tuzli danas je počeo glavni pretres protiv Samela Ćatića koji je optužen za ubistvo 90-godišnje Jovanke Đurić u povratničkom selu Tumare nadomak Lukavca. Svoj iskaz su dala tri svjedoka, a među njima je i Jovankina kćerka Gordana Babić.

Samel Ćatić 26. marta ove godine se izjasnio da nije kriv za krivično djelo koje mu se stavlja na teret, a to je ubistvo 90-godišnje Jovanke Đurić u povratničkom selu Tumare nadomak Lukavca. Nakon toga, predmet je dodijeljen krivičnom vijeću na suđenje, a glavni pretres je počeo danas u Kantonalnom sudu u Tuzli i to čitanjem optužnice Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

U optužnici koju je potvrdio Kantonalni sud u Tuzli je navedeno da postoji osnovana sumnja da je Ćatić u periodu od popodneva 30. do jutra 31. jula 2023. godine došao do kuće spomenute starice, koja se nalazi na osamljenom mjestu u Tumarama, ušao u kuću te joj zadao veći broj udaraca, što je dovelo do njene smrti.

Kako bi prikrio tragove, istaknuto je u pročitanoj optužnici, njeno tijelo je zamotao u prekrivač i dušek i sakrio na nepoznatu lokaciju. Optužnica protiv njega je potvrđena na osnovu drugih prikupljenih dokaza, a među kojima se navode i DNK tragovi.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Kao prva osoba na saslušanju se danas pojavila Jovankina kćerka Gordana Babić, koja je prvenstveno odgovarala na pitanja tužiteljice Danice Arapović-Kovačević. Ona je između ostalog kazala da je njena majka bila sitnije građe i pogrbljena od teškog rada, živjela je sama u kući koja je izgrađena nakon povratka, obrađivala je njivu, kretala se uz pomoć štapa, a zbog prilično lošeg vida nosila je naočale bez kojih nije mogla funkcionirati.

"Kuća se nalazi na brdovitom predjelu, okružena je šumom, a među komšijama je imala Milku Đurić, Vitomira Cvijanovića kojem je bila strina i Desanku Simić kod koje je često odlazila. Svi oni su živjeli sami u svojim kućama. Do kuća se dolazilo makadamskim putem, a na određenom dijelu jedino su mogla proći terenska vozila", kazala je Babić.

Navela je da je majki u proteklom periodu u posjetu dolazila otprilike jednom u 15 dana, ali da su se svakodnevno čule, nekada i po dva puta. Istaknula je da je nije kontaktirala 30. jula, ali da je pozvala već dan kasnije, međutim majka nije odgovarala na njene pozive.

"S obzirom da se majka nije javljala Desanki, ali ni Milki, s rođakom Anđelkom sam se iz Brčkog gdje živim, zaputila prema Tumarama. Kada sam došla pred kuću, vidjela sam potpuno spuštene roletne na dva prozora. Majka je imala običaj spustiti ih, ali ne do kraja, već bi ostavljala dio podignutim kako bi mogla vidjeti trenutak svitanja", opisivala je Babić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Kazala je da su ulazna vrata na kući bila zaključana, ključ nije pronašla, a tragove provaljivanja nije primijetila. U dnevnoj sobi je uočila da na kauču nedostaju nadmadrac, deka i čaršaf, dok je pronašla naočale bez kojih se Jovanka nije mogla kretati, a tu je bio i štap. Uz to je pronašla i njenu suknju i bluzu koju je nosila, dok je nedostajala marama, kao i mobilni telefon, koji je u to vrijeme i dalje bio dostupan, odnosno zvonio bi svaki put kada bi neko pozivao.

Posebno specifičnim je smatrala trag izvjesno od vode na ponjavi koja je bila u sobi, a na osnovu lične projekcije vjeruje da je zapravo neko njenu majku pokušao osvijestiti. Nadalje je kazala da je Jovanka kuću zaključavala, ali da to nije činila do marta ili aprila prošle godine, kada joj je nestao novac.

"Kada mi se požalila da se to desilo, nismo slučaj prijavili policiji. Imala je penziju koju je primala na račun u banci u Doboju. Općenito mi je govorila da joj je neugodno samoj živjeti", istaknula je Babić i dodala da je slučaj nestanka odmah prijavila policiji te da je jedna patrola sa dva policajca došla u obilazak. Naknadno su u kuću došli i inspektori, kada je i ozvaničena potraga za Jovankom.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Tokom ispitivanja spomenuta je i navodna Jovankina izjava, a glasila je: "Nemojte pričati o meni. Ako me ne bude, nemojte me tražiti". Kako je kazala Babić, ove rečenice joj je prenijela Milka, a zatim ih i negirala.

Tokom unakrsnog ispitivanja od braniteljice optuženog Belme Balijagić - Džuho došlo je do konfuzne situacije u davanju odgovora Babić. Naime, ona je dio odbrane bazirala na pitanju da li je Babić bila upoznata sa rezultatima DNK vještačenja koja su obavljena, a ona je odgovorila negativno.

Međutim, braniteljica je priložila policijski zapisnik sa iskazom Babić u kojem je ona navela da je upoznata sa rezultatima nalaza DNK vještačenja. Na to je svjedokinja odgovorila da pitanje nije najbolje razumjela.

Među pitanjima braniteljice se našlo i ono da li je Babić vršila premještanje stvari po kući prije obavljanja policijskog uviđaja, što je ona naposlijetku kroz razgovor negirala. Također, Babić je i na pitanje da li je bila upoznata sa time da je planirano da Vitomir njenu majku vodi na ljekarski pregled u Doboj, začuđeno negirala.

Nakon toga se u sudnici kao svjedokinja pojavila Milka Đurić čije je svjedočenje, shodno njenim godinama, narušenom sluhu i činjenici da je riječ o osobi bez osnovnog obrazovanja ocijenjeno konfuznim.

Đurić je između ostalog potvrdila da su tačne rečenice: "Nemojte pričati o meni. Ako me ne bude, nemojte me tražiti". Ona je kazala i da je Jovanka kod nje boravila 30. jula 2023. godine u predvečernjim satima, ali da se nije dugo zadržavala.

"Kazala mi je da ne može sjedjeti i da mora ići. Nakon odlaska, čula sam kako sa nekim priča, ali ne mogu tvrditi da li je to učinila putem mobitela", kazala je Đurić, potvrdivši da je Jovanku tražila 31. jula u jutarnjim satima, ali da je nije pronašla. S druge strane, braniteljica Balijagić - Džuho i u ovom slučaju je ukazala na nepodudaranje iskaza.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Tokom ispitivanja odbrane, Đurić je potvrdila da je Vitomir često boravio kod Jovanke, a između ostalog joj je svakoga jutra dolazio na kafu. Kazala je i da je često bio u alkoholiziranom stanju te da je živio u kući bez struje i vode.

Kroz treći iskaz svjedoka Boška Đurića, inače Milkinog sina, se moglo potvrdno čuti da je Vitomir osoba sklona alkoholizmu, kao i to da živi u kući bez vrata i prozora. Odgovaranjem na pitanja Đurić je kazao da je u Tumare iz Bijeljine gdje živi, stigao u noći 29. jula 2023. oko ponoći skupa sa suprugom i kćerkom, nakon čega se zaputio na zbor koji je organiziran u povodu proslave vjerskog praznika sv. Marina.

Kazao je da se tu zadesio i Vitomir, kojeg je potom odvezao kući i pozvao na doručak na koji se on u jutarnjim satima i pojavio u kući njegove majke Milke. Nakon toga je kroz šetnju selom Vitomiru pozvao izvjesnog Bojana koji ga je trebao negdje odvesti automobilom, kada su se i rastali.

Đurić je na pitanje o tome da li je Vitomir bio u alkoholiziranom stanju potvrdno odgovorio, a istaknuo je da se 30. jula susreo sa Jovankom ispred njene kuće te da se istoga dana u poslijepodnevnim satima vratio kući u Bijeljinu.

Na pitanje da li je tokom boravka u Tumarama primijetio nešto neobično, zaključio je da je u ulici jedino sreo nepoznato auto crvene boje sa najvjerovatnije švicarskim registarskim oznakama. Kako je rekao, nepoznati muškarac ga je pitao gdje se nalazi crkva, a na pitanje optuženog Samela Ćatića da li može potvrditi da je on bio u tom automobilu, Đurić je rekao da to ne može, jer ne zna.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 17. maj ove godine u Kantonalnom sudu u Tuzli. Inače, optuženom Ćatiću početkom idućeg mjeseca ističe odluka o pritvoru, a produženje te mjere zatražilo je tužilaštvo. Sa time se ne slaže odbrana, koja navodi da se za to nisu stekli opći, niti posebni uvjeti, kao i to da nema dokaza za izvršeno krivično djelo ubistva.