Govorili o rezoluciji
39

Naša stranka: U RS-u je Dan pobjede nad fašizmom neradan, a od njih dolaze najšovinističkiji iskazi

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom se obilježavaju 9. maja, a tim povodom oglasila se Naša stranka i pozvala sve političare da žive vrijednosti koje ovaj datum baštini.

"Uoči Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom dužni smo se zapitati koliko, prije svega na političkom nivou, afirmiramo evropske i antifašističke vrijednosti", započinju u svom saopćenju.

Nastavljaju, potom, kako u godini u kojoj je BiH dobila kandidatski status za otvaranje pregovora sa Evropskoj uniji, dešavaju se incidenti upravo suprotni onome čemu BiH cilja.

"Zabrinjavajuće je da se u godini u kojoj smo otvorili pristupne pregovore s EU, kad se Dan pobjede nad fašizmom u entitetu RS obilježava kao neradni dan, upravo, u najvećoj mjeri, iz tog entiteta suočavamo s najšovinističkijim iskazima poput onog o tome da Srbi ne žele disati isti zrak s Bošnjacima. To je retorika koja direktno ugrožava živote ljudi, a to se posvjedočilo pucnjem u povratničku kuću u Gacku", kažu iz Naše stranke.

Potom su podsjetili i na rezoluciju o Srebrenici koja se treba naći pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

"Sramotno je da dok gotovo cijeli svijet podržava Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, u samoj BiH među najuticajnijim političarima imamo one koji taj genocid negiraju i bore se da ta Rezolucija ne bude usvojena u UN-u", naveli su.

Za kraj su pozvali sve političare "da žive antifašizam, a ne da ga deklarativno obilježavaju".

"Pozivamo stoga sve političare u BiH da napuste retoriku podjela i raspirivanja mržnje, da žrtvama odaju počast kakvu one zaslužuju, i da živimo u skladu s duhom praznika koje obilježavamo a ne da ih tek deklarativno čestitamo", zaključili su iz Naše stranke.