Susret sa Heusgenom, Lajčakom...
0

Delegacija SDP-a u Njemačkoj razgovarala o budućnosti BiH

Sarajevo-x.com
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Delegacija SDP BiH koju predvodi predsjednik SDP-a, dr Zlatko Lagumdžija, a u kojoj su bili i potpredsjednik SDP-a Željko Komšić i član Predsjedništva SDP-a Hamdija Lipovača, boravila je u Njemačkoj.

Delegacija SDP-a u Berlinu se susrela sa Christofom Heusgenom, savjetnikom kancelarke Merkel za sigurnost i vanjsku politiku, Miroslavom Lajčakom, direktorom regionalnih odjela EU za područje zapadnog Balkana, istočno susjedstvo i Rusiju, te Emili Haber, političkom direktoricom Ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

Tokom trosatnog susreta sagovornici su razgovarali o aktualnim pitanjima od interesa za Bosni i Hercegovinu sa posebnim akcentom na evropsku budućnost naše zemlje. Osnovna preokupacija je kako približiti ustavni okvir BiH kako bi se ubrzano išlo ka EU i NATO-u.

Predsjednik SDP-a je naglasio kako je potrebno sa mrtve tačke pokrenuti procese, te Bosnu i Hercegovinu konačno okrenuti ka Evropskom putu i ispunjavanju uslova iz Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Lagumdžija je naglasio potrebu za što hitnije formiranje vlasti čiji će primarni zadatak biti ustavne promjene i ukupne reforme u zemlji sa posebnim akcentom na ekonomske i socijalne reforme.

Sagovornici su se zahvalili za konstruktivan pristup SDP-a i naglasili da je SDP, kao pobjednička stranka, neophodan za ubrzane reforme u BiH, saopćeno je iz SDP-a BiH.