Tropske vrućine
781

Danas najtopliji dan, temperature i do 40 stepeni Celzijusa

Piše: A. Dž.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Da je ljeto uistinu stiglo uvjerili smo se proteklih dana kada su se temperature pele i do 36 stepeni Celzijusa, a u našoj zemlji će i narednih dana biti tropske vrućine.

Prema prognozama meteorologa danas nas očekuje jedan od najtoplijih dana. U cijeloj zemlji će biti sunčano i vruće, a najviša dnevna temperatura kretat će se između 33 i 38 stepeni Celzijusa, na jugu zemlje i do 40.

"Sutra će isto biti toplo. Temperatura će možda biti dva do tri stepena niža, ali to je neosjetno smanjenje. Od utorka nastupa jača nestabilnost. Već prijepodne na zapadu Bosne očekuju se pljuskovi i grmljavina, koja će se proširiti na ostatak zemlje. Jedino na jugu i samom sjeveru neće biti padavina", kaže dežurni meterolog Damir Šantić za naš portal.

Naglašava da se do kraja sedmice mogu očekivati lokalni pljuskovi, ali ne i smanjenje temperatura koje će se kretati od 30 do 35 stepeni Celzijusa.

Ljekari upozoravaju da se ne izlažete suncu od 10 do 18 sati ukoliko to ne morate, pijte puno tekućine i nosite garderobu od prirodnih materijala. Na suncu obavezno zaštitite glavu, oči i kožu.