Vremenska prognoza za BiH
154

Zahlađenje je bilo "kratkog daha": Krajem sedmice stižu nam temperature do 30° C

M. G.
Foto: BHMeteo.ba
Foto: BHMeteo.ba
Nakon kratkotrajnog zahlađenja, od sutra nas očekuje izražena južina uz osjetno zatopljenje, povremeno jak do lokalno olujan jugo a prema kraju marta i u prvim danima aprila ljetne temperature zraka.

Meteorolozi BHMeteo.ba navode da neće biti dugotrajne stabilizacije vremena.

Kako navode, sunčane dane brzo bi prekidale povremene fronte uz kišu, pljuskove, a s obzirom na visoke temperature i lokalno grmljavinska nevremena.

"Danas nas hladna fronta polako napušta. Padavine su u većini krajeva prestale uz djelimično razvedravanje. Ostala je još Hercegovina i istočni dio Bosne gdje se stabilizacija vremena očekuje u narednim satima. Noć je bila djelimično vedra i prohladna, samo još rijetko uz zaostali pljusak kiše, snijega. Do jutarnjih sati lokalno moguć slab mraz, ponajviše u zapadnom dijelu Bosne. Jutarnje temperature sutra od -2 do 5°C. U planinskim krajevima nešto hladnije", navodi se u prognozi.

Tokom dana pretežno sunčano i ugodnije uz temperature između 11 i 15°C.

U utorak s jugozapada postepeno naoblačenje uz kišu i pljuskove koji će najprije zahvatiti Hercegovinu i zapad Bosne.

"Kasnije u toku dana lokalno kiša i u ostatku zemlje. Temperature u porastu a jugo u postepenom jačanju", dodaje se u prognozi.

Srijeda i noć na četvrtak nam donose dinamične odlike vremena.

"Umjeren do jak jugo uz lokalno olujne udare i promjenivu naoblaku. U noći na četvrtak zahvatit će nas nova fronta sa zapada donoseći prolazno kisu i pljuskove sa grmljavinom širom zemlje. Tokom četvrtka vrijeme bi se postepeno stabilizovalo. Od petka više sunčanog vremena i svakim danom sve toplije sa temperaturama preko 25°C, a lokalno i do 30°C", zaključuje se u prognozi.