Osnovni sud u Banjoj Luci
0

Damir Kaletović oslobođen optužbe za nezakonito snimanje

Sarajevo-x.com
Damir Kaletović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Damir Kaletović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Osnovni sud u Banjoj Luci danas je prvostepenom presudom oslobodio krivice novinara Federalne televizije Damira Kaletovića za nezakonito snimanje i prisluškivanje Vitomira Popovića, bivšeg ombudsmena za ljudska prava BiH.

"Nakon ove godine dana, tako da kažem, pritisaka na slobodan rad mene i mojih kolega, mogu reći da sam sretan što je sud napravio razliku između onoga što se zove politički utjecaj i stvarnost. Ovakve odluke vraćaju nadu u sudstvo", kazao je Kaletović za Sarajevo-x.com.

Kako kaže, ovo nije bio proces protiv njega i novinara magazina 60 minuta, već protiv svih koji se bave novinarstvom.

"Dokazali smo da je kombinacija istine i profesije dobitna", dodao je Kaletović koji je u sudnici Okružnog suda u Banjoj Luci bio u društvu kolega sa Federalne televizije i dugih medija.

"Vitomir Popović nije došao. Kamo sreće da smo se još jednom susreli. Ali, tu su bili pripravnici sa Pravog fakulteta na kojem je on dekan", kaže Kaletović te dodaje kako je ova odluka mnogo važnija od samog procesa.

Podsjetimo, na spornom snimku se može čuti kako Vitomir Popović govori Kaletoviću da "zaslužuje metak u čelo". Kada je snimak objavljen u magazinu 60 minuta protiv novinara FTV je podignuta optužnica zbog toga što je Vitomir Popović tvrdio da su ga snimali bez njegovog znanja.

Okružni sud u Banjoj Luci je u potpunosti odbacio optužnicu protiv Kaletovića, a obje strane u postupku će imati određeni rok u kojem će moći podnijeti žalbu na izrečenu presudu. Sudija u sporu je bio Stanko Blagić.

Nakon višemjesečnog odugovlačenja jučer je potvrđena i optužnica protiv Vitomira Popovića, kojeg se tereti za prijetnje smrću.